2018. szeptember
                 
  1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
   Balogh László igazgató tanévnyitó ünnepi beszéde

Kedves Batthyánysok!

 

      Véget ért egy hosszú, forró nyár és érik a szőlő… És ideje van mindennek: a szomorúságnak és az örömnek is. A nyár lassan emlékké válik. Kérdés, hogy sikerült-e a megújúlás?! Tudom, megújulni némely dolgokban szakaszosan lehet (lásd vakáció!), de lehetőség van a folyamatos megújulásra is – különösen akkor, ha esetleg a nyár nem volt tökéletes. De bízzunk benne, a feltöltődés mégiscsak sikerült. „A mosoly olyan, mint egy bátorító, gyöngéd ölelés, mellyel élni segítjük egymást.” (Simon András)

      Ideális esetben diáknak, tanárnak nagy szüksége van a nyárra. A pedagógusnak, mivel magát adja munkájában („mint pelikán a begyét fiókáinak”…), ezért nagyon fontos a vakáció megújító ereje. A diák számára a nyár pedig lehetővé teszi az új tanév megújhodásának lehetőségét. Bízva abban, hogy ezek a jó célok teljesültek: egy hosszú, forró nyár feltöltődése után készen állunk, készen kell, hogy álljunk egy újabb, másik tanév bevezetésére. (S az sem baj, ha nem tökéletes egy nyár, hiszen a lítium elemet sem szabad 100%-osra feltölteni, mert az csökkenti az élettartamot…)

      A közoktatás mindenki szakértelmére számíthat, hiszen így-úgy mindenki érintett benne. Így különösen izgalmas lehet egy új tanév indulása, indítása: mely mindig ugyanaz és mégis más… Természetesen fontosak a hivatalos momentumok: az, hogy ingyen tankönyvet kapnak immár 1-től a 9. osztályosokig; az 1. nyelvvizsga sikeres letétele ingyenessé válik 2018. január 1-jétől; ősztől helyzetfelmérő konzultáció indul a nyelvtanítás hatékonyabbá tételére; talán a pedagógus béremelést sem felejtjük; s a minősítési rendszer is teljesen bejáratódik; a pedagóguspálya presztízsét tovább kell emelni; s talán a tankerületek és az iskolák pénzügyileg stabilizálódtak; és az igazgatók mozgástere is bővebb lesz…

      Egy idealista és optimista diák és pedagógus (csak így érdemes…!) pedig tudja, hogy minden tanévnek új lendülettel kell nekivágni, amelyben az érzelmi feltöltődés és töltés is ugyanúgy fontos, mint az intellektuális és a hivatalosságok. Ilyenkor új elhatározásokat és alapvetéseket tehetünk. A jövőnek szóló iskolát ma kellene megvalósítanunk. Tettre kész, problémamegoldó, önmagáért és közösségéért felelősséget érző fiatalokra van szükségünk. Mennyit változott a világ, és az osztályterem mégis ugyanaz maradt… Ebben benne van a pedagógia konzervatív alapvetése, de ez figyelmeztet bennünket arra is, hogy a modernitás sem hagyható el. Egy biztos, ma még nem tudjuk, milyen szakmák léteznek majd, mire a mostani iskolás generáció felnő. Ezért pl. jómagam is törekszem arra, hogy frontális módszerű önmagamtól elmozduljak a kisebb, önálló csoportmunkák és az egyénileg vállalt személyes projektek felé. Mert az iskola feladata: segíteni a diákokat saját érdeklődési körük és tehetségük felismerésében. Ezért lenne jó, ha egy tanórán az egy gyermekre jutó megszólalás lehetősége nem másodpercekben lenne mérhető… Ehhez életszagú projektekre van szükség, és még az interneten is találhatunk hiteles forrást (bár ez olyan, mint tűzcsapból vizet inni…). Kedves Diákok! Bizony a boldog diák és felnőtt léthez problémamegoldásra, kritikus gondolkodásra és elemző képességre van leginkább szükségetek. Az ezekben való jártasságotok dönti el leginkább a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre adandó jó választ.

      Ezért a Batthyány Lajos Gimnáziumban mint „Minősített Tehetséggondozó Műhelyben” az idén azt szeretnénk, hogy viszonylag nyugalmas tanév történjen: a világra nyitott, de magunkra zárt osztálytermekben… Így keressük a példaképeket, és annak örülünk, ha mindenki megtalálja a maga tehetségét

      Ehhez egy érdekes tanévkezdő adalék: Bérces Edit, későbbi ultrafutó világbajnok 1987-ben, tehát 30 éve gimnáziumunk tanévnyitó ünnepélyére futott el Zalaegerszegről. Előtte 1 évig nálunk tanított, s Egerszegre kerülvén így próbálta szimbolizálni hozzánk való erős kötődését. Most, 2017. augusztus 30-án, tehát tegnap ezt ismét megtette, ellátogatott néhány volt Tanárkollégánk sírjához is. Ez a jubileumi futás is jelképezheti az állandóságot és a változást, amelyre a pedagógiában mindannyiunknak szüksége van.

      Egyébként kiváló eredményeink sokaságára lehetünk ismét büszkék. Ezeket jórészt tartalmazza legújabb évkönyvünk, amelyekhez hamarosan Te is hozzájuthatsz. A részletekbe most nem megyek bele, csak a legújabb, még nem publikált nyári eredmények és események legkiválóbbjait emlegetem. A legfontosabb mérőszámunk: végzős diákjaink (180-an voltak!) közel 90%-át felvették elsőre jó egyetemre – jó főiskolára! Molnár Flóra úszóként jól szerepelt a felnőtt vizes világbajnokságon! Busa Máté ezüstérmes lett a Középeurópai Informatikai Diákolimpián! Alexa Péter Tanár Úr „Pro Geográfia” kitüntetést kapott a Magyar Földrajzi Társaságtól!

      Így vagyunk most 24 osztályunkban 682 diákkal, 66 tanárral. Elbúcsúztunk néhány óraadó tanárunktól. Az új tanévben nem tanít már minálunk Zieger Krisztina Tanárnő. Katona Noémi tanárnő igazgatóhelyettesből félállású tehetséggondozó pedagógussá vált. Újra közöttünk van gyermekáldás után Nemes Adél és Szili Zsuzsanna Tanárnő. Gyermekáldás előtt áll Márfi Kornélia Tanárnő, így a 7.A osztályfőnöke Földi Gábor Tanár Úr lesz. Nyugdíjba megy Szabó Lászlóné gazdasági titkár. Szóval zajlik az élet.

      Viszont üdvözlöm a mindig újakat! Szeretettel köszöntöm új osztályainkat:

- a 34 fős, kisgimnazista 5.A osztályt, of.: Martonné Pálfalvi Katalin Tanárnő

- 27 fős a mat-fizes 9.B osztály, of.: Kovácsné Nemes Adél Tanárnő

- 26 fős a nyelvi osztályunk, a 9.C, of.: Kovács András Tanár Úr

- 27 fős a biológia-kémia tagozatos 9.D osztályunk, of.: Lábodi Gyöngyi Tanárnő

végül 26 fős a 9.E, humán osztályunk, of.: Knausz Ágnes Tanárnő

Jó volt nyáron jópár diákunknak az általunk is szervezett: I. világháborús táborban, matektáborban, rajztáborban, olasz úton, vízitáborban, kvíztáborban, kaszói táborban,… És jó lesz majd az új tanévben pl.: a sakkverseny, a „Csitt-esekkel” az 56-os ünnepélyünk, a Zemplén Fizikus Emléknap, a Pelikánünnep, az alapítványi bálunk, emlékezetes szalagavatónk és ballagásunk, lesz  Helikon és 24 órás foci, „BLGén” és Batthyánys, Landleros, Irányis Örökdiák Találkozó,… És az új tanév is véget ér egyszer.

De Te most igyekezz megragadni az előtted álló új élményeket, s a tanulást, mely nehéz, de szép, embert próbáló feladat – érdemes hát nekivágni!

BOLDOG ÚJ TANÉVET KÍVÁNOK MINDEN DIÁKNAK, TANÁRNAK ÉS SZÜLŐNEK!

Balogh László

igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2017. augusztus 31-én 18:00 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium tanévnyitó ünnepélyén.)

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©