2019. május
                 
  1 2 3 4 5  
  6 7 8 9 10 11 12  
  13 14 15 16 17 18 19  
  20 21 22 23 24 25 26  
  27 28 29 30 31  
   

  Balog Regina
  Balog Vivien
  Dancsák Dénes
  Kátai Lora
  Kiss BiankaBalogh László igazgató tanévnyitó köszöntője

Kedves Batthyánysok!

 

      Véget ért a Vakáció, és máris hiányzik… Csak amit megismerünk, az tud hiányozni. Jómagam elmondhatom, hogy láttam a szelet, ami elvitte a Nyarat… Remélem, sok élményt és emléket gyűjtöttetek további álmaitokhoz. Remélem, sokat voltatok szeretteitekkel, s van a nyárból megmaradó tekintet, falevél, illat, vers vagy dallam, talán még olvasmányélmény is?! Az idei nyáron én pl. felhőfényképész is szerettem volna lenni. Bevallom, véglegesen nem sikerült, hagytam emléktalálást a következő nyárra is: pl. kint aludni a stégen, csónakkal körbejárni a Balatont, felújítani a kisházamat,…

      Lett egy nagy felismerésem: tévedés azt hinni, hogy ha örökké rohanunk, azzal több időnk lesz. Törekednünk kell a kiegyensúlyozott életre. A lelkünk, a személyiségünk számára fontos értékekre kell figyelnünk! Bő inspirációt meríthetünk a vakációból, pl. a tenger végtelenjéből vagy a balatoni/pannon táj szépségéből és derűs óráinak élvezetéből. Milyen nagy ajándékot kaptunk a Teremtőtől, hogy itt lehetünk, hogy ide születtünk…

      S aki a Batthyány Lajos Gimnáziumhoz bárhogyan tartozónak vallhatja magát diákként, dolgozóként, szülőként, az arra is büszke lehet pl., hogy a Batthyány-család az egyetlen a magyar történelemben, aki nádort, miniszterelnököt, bíboros hercegprímást és szentet is adott a hazának… S büszke vagyok az új, megjelent évkönyvünkre, amely talán még soha nem látott bőséggel tartalmazza az elmúlt tanév kiváló tanulmányi, kulturális és sport eredményeit, és benne van a mi közös tanévünk lelkülete… Egy igazi batthyánys mindig ott őrzi polcán az aktuális évkönyveit!

      A tényleg „dicsekednivaló” számok helyett most csak hadd mondjam szerényen és alázattal: a BLG beiskolázása, személyi-tárgyi, infrastrukturális feltételei, eredményei, kapcsolatrendszere rendben van. Ez persze nem jelenti azt, hogy hibátlanok lennénk, és természetesen vágyakozunk pl. iskolánk közelgő felújítására, és pl. egy iskolapszichológusra… Kiváló mutatóinkat, büszkeségeinket leginkább kiemelkedő érettségi eredményeink húzzák alá, s a külvilág is ezzel (a kimenettel) mér bennünket. Mivel erről még a tanévzáró ünnepélyen nem tudtam beszámolni, hadd hangozzék mégis el néhány szám: az idei 5 végzős osztályunkban a 145 végzős diákunk 163 emelt szintű érettségi vizsgát tett, 158 db legalább középfokú nyelvvizsgájuk van, 45-en kitűnően érettségiztek. Az előrehozott érettségik átlaga 4,86 volt, s a rendes érettségi vizsgák 4,48-as átlagára is bármelyik középiskola büszke lehetne! Volt olyan osztályunk, ahol 4,90 volt az érettségi átlag és 25 fő lett kitűnően érettségiző…! Így nem meglepő, hogy végzős diákjaink közel 90%-át felvették jó egyetemre, jó főiskolára!

      S voltak büszkélkednivaló történések nyáron is. Voltak táborozó diákjaink, tanulmányúton résztvevő tanáraink. Annak is örülünk, ha a sajtóból értesülünk sikereitekről. A legutolsó szép eredmény: a Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő döntőjében 8. helyezett lett a BLG csapata (pedig csak 10. osztályosokból állt)!

 

      Szeretettel köszöntöm az új batthyánysokat:

 • a kisgimnazista 5.A osztályt és osztályfőnökét, Tüske Judit tanárnőt
 • a 9.B matematika-fizikás osztályt, osztályfőnök Török Tamás tanár úr
 • a 9.C-s nyelvi tagozatot, osztályfőnök Salamonné Lackner Henriett tanárnő
 • a 9.D biológia-kémiás osztályt, osztályfőnök Tulok József tanár úr
 • s a 9.E-s humán osztályunkat, melynek osztályfőnöke Járnecz Edina tanárnő

A 12.B osztályfőnöke Kasztl Csilla tanárnő lesz. Az AFS nemzetközi diákcsere szervezet által az idei tanévben vendégünk lesz Kasidit Linpisarn Thaiföldről! A mostani tanévtől nem tanít már Tolnainé Horváth Ágnes tanárnő. Így lesz új matematikatanárunk Hosszú Edina tanárnő személyében (aki „örökdiákunk”…). Katona Noémi tanárnő már csak félállásban tanít nálunk olasz nyelvet. Gyermekáldás után visszatért a tanításba Olasz Nóra tanárnő. Jelentem, hogy a nyáron ünnepelhettük a Tantestületünk átlagéletkorának 50 éves születésnapját. Így egy tapasztalt, szakmailag érett, talán bölcs Nevelőtestülete van a BLG-nek…

      Jelentem azt is, hogy iskolánkban a nyáron: 7 tanteremben volt villanyrekonstrukció, 25 tanteremben festés, megújultak a kémiaterem munkaasztalai, egy informatikatermünk új forgószékeket kapott, kaptunk polcokat, fűnyírót és ún. pihenőelemeket is, és saját erőből is folyt a karbantartás, takarítás, csinosítás. Így remélhető, hogy az új tanévre is kívül-belül jó iskola vagyunk…!

      Az új tanévre hadd jelöljek ki néhány prioritást, mely szeretném, ha fontos lenne minden igazi batthyánys számára a 2018/2019-es tanévben:

 • A tanulmányokban, kulturális területen és a sportban őrizzük meg a kiválóságunkat!
 • Minősített Tehetséggondozó Műhelyünk továbbra is jól működjön!
 • Az OKTV-eredményeink nagyon fontos mutatóink!
 • Kevésbé sérüljenek a tanórák, kevesebbet hiányozzunk!
 • Rendezvényeink minőségi színvonalát fenn kell tartanunk!
 • A hagyományápolás továbbra is jógyakorlatunk kell, hogy legyen!
 • A „Batthyány Középiskoláért” Alapítvány nagyon fontos segítő támogatója iskolánk életének! Kérem tisztelettel a Szülőket, hogy támogassák iskolai alapítványunkat: 1%, bál, adományok,…!
 • A nagy többség kiválósága nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk továbbra is különös figyelemmel és szeretettel fordulni a „nem-versenyzőkhöz” vagy a problémás esetekhez is…!
 • A következő tanévtől csak az mehet egyetemre–főiskolára, akinek lesz legalább egy középfokú nyelvvizsgája. Ebben sem állunk rosszul, de már itt és most is felhívom rá a figyelmet! Az is fontos, hogy iskolánk akkreditált vizsgázóhely 2 nyelvvizsga: az ECL és az Origó számára – tehát hazai pályán is nyelvvizsgázhatsz!
 • Az osztálykirándulásokat továbbra is pedagógiai munkánk fontos részének tekintjük!

 

Azt szeretnénk, ha a BLG továbbra is jó iskola lenne, ahová szívesen jártok, ahol szívesen tanulnak a diákok, ami azt jelenti, hogy a tanár is élvezi az oktatást: ez lehet a jó nevelés titka. Jó lenne, ha ebben részesülnétek!

Ezért is csatlakozott a Batthyány Lajos Gimnázium a „Boldog Iskola”–programhoz az új tanévtől. Azt szeretnénk, hogy a BLG-s diákok boldogabbak, kitartóbbak legyenek, az eredményeik tovább javuljanak, és hogy a Veletek való közös munka is könnyebbé váljon. Így minden osztályunkban lenne egy ún. „boldogságóra” havonta egy-egy osztályfőnöki órán.

Azért, hogy emlékezetes legyen a „Boldog Iskola”–programhoz való csatlakozásunk, az ünnepélyes tanévnyitó (csak) az idei tanévben látszólag elmarad. Viszont egy villámcsődülettel (flashmob) szeretnénk egy boldogiskolai nyitót rendezni és megörökíteni: 2018. szeptember 7-én, pénteken 10:45-kor ezért várunk a kosárlabdapálya közepére, ahol egy minikoncert lesz egy kanizsai könnyűzenei együttes jóvoltából. Mert a zene, az élőzene az kell…! Szeretnénk, ha emlékezetes lenne a „Boldog Iskola”-programhoz való csatlakozásunk.

      Számítunk Rád egy boldog iskolában!

Boldog új esztendőt kívánunk!

 

Balogh László

igazgató BLG

(Ezen gondolatok a Batthyány Lajos Gimnázium 2018/2019-es tanévét köszöntik.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©