2018. szeptember
                 
  1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
   Balogh László igazgató úr tanévzáró beszéde

 

Kedves Batthyánysok!

 

      Mi az időt tanévekben mérjük. Ismét elmúlt egy újabb, amely más volt, mint az előzők, de nálunk telt: ezért a mi közös batthyánys tanévünkről szeretnék szólni, s azt hamarosan befejezni.

      A bölcsektől tanultam egy tételmondatot: ”Ahol szeretnek, ott vagy otthon.” Ez természetesen elsősorban a család lehet, de néha, jó esetben, az iskola is be tud segíteni – a „jó iskola”… Mi ilyen, jó iskola szeretnénk lenni: ahol szeretnek. S ahol Te is szeretsz létezni (persze nem a vakáció idején…). Ha valakinek az iskolájában nincs szeretet, az nincs otthon benne. Akkor sem, ha hivatalosan oda van bejegyezve. Sok benne az ismerős, a megszokott, de nincs otthon benne… Otthon lenni azt jelenti, hogy visszamenni lényünk igazi és egyetlen valóságos állapotába: a szeretetbe. Az ember idegenként élhet az iskolájában is, ha nem szeretik. Remélem, ez a rossz élmény minél kevesebbeknek adatik meg a mi iskolánkban. Az ember igazi otthona, iskolája, hazája a szeretetben van. Minden más helyen számkivetett.

      A Batthyány Lajos Gimnázium, a „mi iskolánk” 2016/2017-es tanévében a legbüszkébb arra vagyok, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program keretében „Minősített Tehetséggondozó Műhely” címet adományozott számunkra 5 év időtartamra. Ezt a finanszírozási előnyökkel is járó címet az országban 38 patinás köznevelési – közoktatási intézmény kapta meg, köztük mi, a BLG is. Ez mindannyiunk érdeme: diáké, tanáré, dolgozóé. Gratulálunk magunknak, és felmutatom az elismerő oklevelet!

      Magyarázza ezt a nálunk folyó tehetséggondozó munka és az eredmények. Büszke vagyok kiváló OKTV és egyéb országos tanulmányi, kulturális és sport eredményünkre. Pl. a város az összes iskolájából 120 országos szintű versenyeredményt díjazott külön a minap, ebből 54 batthyánys diák volt. Ennek persze így is kell lennie – szoktuk mondani… De vegyük egy kimeneti mutatónkat – mivel az egyetemi – főiskolai továbbtanulásra képezünk, ezért ez nagyon fontos mérő: a BLG 180 végzős diákja 186 emelt szintű érettségi vizsgát tett az idén. (A Mezőben 32, a Piaristáknál 24, a Thúryban 9, a Zsigmondyban 6 és a Cserhátiban 2 volt ez a szám.)

      Igen, az idén 4,37 volt az iskolánk tanulmányi átlaga. Az osztályaink tanulmányi „TOP”-listáján a tanulmányi átlagok sorrendjében: 1. 5.A 4,90, 2. 6.A 4,77, 3. 11.A 4,70, 4-5. 8.A és 12.D 4,61, 6.12.A 4,59, … , 26) 12.C 3,99.

      Néhány érdekesség a friss statisztikánkból: Az idén 26 osztályunkba 725 diákunk jár (jövőre 24 osztályunk lesz). Jellemző tantárgyi átlag: magyar nyelv és irodalom 4,54, történelem 4,22, matematika 3,97, magatartás 4,69, szorgalom 4,38. A bukások száma 6, de reménykedünk a javításban. A hiányzási átlagunk, sajnos, nagyon magas: 71 óra/fő (kb. 2 hétre való tanórának felel meg!). Viszont 105 kitűnőnk volt, s a legalább jeles rendűek létszáma az iskolánk diákjainak egyharmada.

      Eredményeink összessége csapatmunka eredője: benne van diák – tanár – szülő. Köszönet érte mindenkinek! De hadd gratuláljak most két Kollégámnak különösen: Erdősné Németh Ágnes tanárnő a Graphisoft Alapítvány „A Magyar Matematika Oktatásáért” díját kapta meg, Piriti János kolléga pedig Ericsson-díjat kapott a „A fizika népszerűsítéséért”. Örülök, hogy nálunk nem csak szlogen, hogy: „Akkreditált Tehetségpont”, „Európai Tehetségpont”, „Örökös Ökoiskola” és most már „Minősített Tehetséggondozó Műhely” vagyunk!

      2017. január 1-jétől immár nem csak a fenntartónk, de a működtetőnk is az állam a Nagykanizsai Tankerületen keresztül. Higgyék el, kedves Szülők, a finanszírozásunk így is stabil lábakon áll. Diák, Kolléga is ugyanezt kell, hogy érezze.

      Az iskolában is igaz, hogy a valóság nem adottság, hanem a mi művünk. Azaz a körülöttünk lévő világ nem végleges adottság, hanem megváltoztatható. Így a világ csak félig adottság, és félig akarat, tehát a világ megváltoztatható! Ez minden pedagógia lényege, különösen a tehetséggondozó pedagógiáé. Én hiszek abban, hogy Ti, a BLG-be járók mind tehetségesek vagytok valamiben: van különleges képességetek. Csak nem mindig ismerjük fel – erről mindketten tehetünk: Diák – Tanár… Jó lenne szárnyakat adni nektek úgy, hogy közben boldogok maradjatok. Ez a mi közös munkánk az MTM-nek tekinthető BLG-ben…

      De most koncentráljunk inkább a Nyárra. Használd ki bőséggel, legyen sok örömöd benne! Figyelj és ügyelj az értékes tartalmakra! Annak örülök, hogy iskolánk is tud felmutatni néhány tartalmas lehetőséget: így már úton vannak az I. világháború nyomában, elkezdődött a matektábor, a rajztábor, az angol nyelvtanfolyam, lesz vízitábor, olasz út, kvíztábor és kaszói tábor… Persze, tudom, sőt felszólítalak rá: az iskolán kívül is van élet, tartalmas élet… Jelzem, hogy július 5. szerdától 2-hetente lesz nyitva az iskola szerdánként 9 órától 13 óráig, ekkor lesz ügyelet a titkárságon egészen augusztus 21-ig; s a tanévnyitó augusztus 31-én, csütörtökön 18.00 órakor lesz.

De addig töltődj, legyél élménygyűjtő! Majdnem 2 és fél hónapod van arra, hogy: fogadd el, ami van – engedd el, ami volt – higgy abban, ami lesz!! Mielőtt elbocsátunk Benneteket a Vakációra, jóérzésünket hadd fokozzuk ismét azzal, hogy felidézzük az elmúlt tanév legfontosabb BLG-s eredményeit. Mindezek és lényeges történéseink megtalálhatók majd az augusztus végén megjelenő évkönyvünkben is. 156 felemlegethető kiváló eredményünk van, közülük 78 diákunkat szólítom ki, a többiek az osztályfőnöküktől kapják meg a jutalmukat – tehát szükségünk van a koncentrált figyelemre és az ütemes, gyors, de méltó reagálásodra… Mindenki egy „BLGéniusz”-os pólót kap legalább (én is ezt viselem), és kiegészítve sokan kapnak könyvet is!

 

      Ezennel a 2016/2017-es tanévet bezárom, és örömmel megnyitom a 2017-es várva várt Vakációt! Örüljetek, ismét mondom, örüljetek!:

 

ITT A VAKÁCIÓ!

 

Balogh László

igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2017. június 19-én a Batthyány Lajos Gimnázium tanévzáró ünnepélyén.)

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©