2017. augusztus
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Losonczi Mária
  Varga Henriett
  Varjas Dorina

  Balázs Bence
  Bíró Bence
  Bödör Bence
  Gadányi Bence
  Horváth Bence
  Kálovics Bence
  Kovács Bence
  Ritecz Bence
  Simó Bence
  Szinyéri Bence
  Tejfel Bence
  Varga Bence


Hol vagytok Ti, régi kórustársak?!

Tiszta, jó szívvel köszöntöm a volt és jelenlegi batthyánys, landleros kórustagokat, akik a mi ún. Virág Benedek Kórusunkhoz bárhogyan köthetők. Gimnáziumunk jelenlegi igazgatójaként üdvözlöm a Virág Benedek Ifjúsági Vegyes Kar fennállásának 50. évfordulója alkalmából megtartandó ünnepségünket és résztvevőit. 2003-ban a régi irodalmi színpadosok tartottak már egy „Hol vagytok Ti, régi játszótársak?!” című találkozót, s a hagyományos „örökdiák”- találkozóink is jó előpéldái annak, hogy most a volt és jelenlegi kórustagok és karnagyok együtt énekeljenek – úgy, mint régen…

Igen, a 251 éves kanizsai gimnáziumnak mindig volt kórusa, de aztán Russay Olivérné, Gabi néni 6 éves énektanári közreműködése és női kara után 1966 őszén dr. Stimecz Jánosné, Julika néni jutott el oda, hogy létrehozta azt a vegyeskart, amely jogelődje annak a Julika néni által vezetett kórusnak, amely 1981-ben felvette Virág Benedek nevét (aki piarista iskolaelődünk diákjából jeles költő, a „magyar Horatius” lett). Így lett 1966 óta 50 éves a mi Virág Benedek Kórusunk!

Julika nénivel az „Éneklő Ifjúság”-mozgalom többszörös „aranyos” kórusa voltunk, sőt megkapták az „Év kórusa” kitüntető címet is. Rádiófelvételek, olaszországi, ausztriai koncertek idézhetők vissza, s az is, hogy ekkor nagyon erős volt a fiúkórusunk… Talán még az is fontos, hogy 1983 óta ének-zene szaktantermünk van, azaz van valójában „ének tanszékünk”… 1991-ben bemutatták Costamagna: Iskolai énekóra című madrigáloperáját, 1994-ben Iváncsits Tamás: Tékozló fiú című rockoperáját. 1996-ban a Zala megyei Önkormányzat Közgyűlése az iskola dr. Stimecz Jánosné által vezetett Virág Benedek Kórusának „a reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi zeneművek sikeres előadásáért, a zalai népdalok ismertetéséért, sikeres szerepléseikért, fellépéseikért” Közművelődési Nívódíjat adományozott. Sikerei csúcsán, 1997-ben Julika néni nyugdíjba vonult.

S ekkor jött Cseke József karnagy úr. Vele és nem nélküle lettünk 2001-ben és 2005-ben „Fesztiválkórus”, 2013-ban „Hangversenykórus”, 2008-ban a Grazi Kórusolimpiáról 2 ezüstöt hoztunk, 2010-ben a Riva del Garda-i Nemzetközi Kórusversenyen bronz diplomát kapott a VBK, s pl. 2015-ben a pécsi „Europa Cantat” kurzusát is eredményesen végezték el. Nem mellesleg 2005-ben és 2013-ban 2 önálló CD-t adtunk ki. Helikoni aranyak, ezüstök és bronzok sokaságát tudjuk sorolni, pl. 2016-ban Keszthelyen a Helikonon arany minősítésű volt a vegyes karunk, a női karunk, ezüst a kamarakórusunk és aranyat kapott folklór kategóriában a „Kanizsai Regruták”, ebben és Cseke József karnagy úrnak különdíj is járt… Bevallom, a Helikon nálunk presztízskérdés: pl. 2016-ban 9 arannyal, 2 ezüsttel, 6 bronzzal és 4 különdíjjal ismét alig maradtunk le a fődíjról… Fontos, hogy 2009-ben Zala Megyei Prima Díjasok lettünk, ezért áll gimnáziumunk bejáratánál a „Kincsem”…

Virág Benedek Kórusunk közössége mindig (Mayer Ferenc igazgató urat idézve) gimnáziumunk „koronaékszer-gyémántja” volt, mert ízlést és színvonalat mutatott fel, a magyar és a világ zeneirodalmának klasszikusait hozta közel a diákokhoz a Kórus.

Külön köszönet ezért az elődöknek és a folytatóknak, mindenek előtt a karnagyoknak:

-         Russay Olivérné, Gabi néni

-         dr. Stimecz Jánosné, Julika néni

-         Cseke József

-         Gölles Martin házi zeneszerzőnk, „alteregónk”, másodkarnagyunk

Fontos, nagyon fontos, hogy mindig volt erős támogatónk, mecénásunk, szponzorunk:

-         Mayer Ferenc igazgató úr

-         Dénes Sándor igazgató úr és polgármester

-         Cseresnyés Péter államtitkár úr, országgyűlési képviselő

Fontos, hogy segített: Gazdag István régi karnagy, Csizmadia Ferenc Tanár Úr, dr. Szabó Csabáné, Bagarusné Szabó Katalin, Katona Noémi énektanárok, Martonné Németh Mária és Kollonnay Zoltán zongorakísérők, a Farkas Ferenc Zeneiskola. Talán az is büszkeségre sarkallhat, hogy Kanizsán itt zeng pl. Pikéthy Tibor, Vannay János, Sigmund Romberg, Farkas Ferenc és a Balaton közelsége által a Bárdos-család zeneszerzőinek szellemisége is… Még szerelmek is kezdődtek a kórusban: pl. Ernszt Erika és Helmuth Sammer,…

     November 26., „Virág” napja van (nem Benedek…!), ezért méltó és illendő, hogy így is köszöntsek minden „virágszálat” a bölcseket és Mestereket segítségül híván (mintegy mantraként…):

-       „Nem lehet egészen boldog az, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig!” (Kodály Zoltán)

-        „Sok számos esztendőket vígan elérhess,

napjaidat számlálni ne légyen terhes,

Az ég harmatja szívedet újítsa,

áldások árja házad elborítsa!”

(széki népdal)

 

Isten éltesse az 50 éves Virág Benedek Kórust! (Ezennel a celebráció jogát átadom Cseke József karnagy úrnak.)

 

                                                                                Balogh László

                                                                                igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2016. november 26-án 17 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Kórusának 50. születésnapján köszöntőként.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©