2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   Hol vagytok Ti, régi kórustársak?!

Tiszta, jó szívvel köszöntöm a volt és jelenlegi batthyánys, landleros kórustagokat, akik a mi ún. Virág Benedek Kórusunkhoz bárhogyan köthetők. Gimnáziumunk jelenlegi igazgatójaként üdvözlöm a Virág Benedek Ifjúsági Vegyes Kar fennállásának 50. évfordulója alkalmából megtartandó ünnepségünket és résztvevőit. 2003-ban a régi irodalmi színpadosok tartottak már egy „Hol vagytok Ti, régi játszótársak?!” című találkozót, s a hagyományos „örökdiák”- találkozóink is jó előpéldái annak, hogy most a volt és jelenlegi kórustagok és karnagyok együtt énekeljenek – úgy, mint régen…

Igen, a 251 éves kanizsai gimnáziumnak mindig volt kórusa, de aztán Russay Olivérné, Gabi néni 6 éves énektanári közreműködése és női kara után 1966 őszén dr. Stimecz Jánosné, Julika néni jutott el oda, hogy létrehozta azt a vegyeskart, amely jogelődje annak a Julika néni által vezetett kórusnak, amely 1981-ben felvette Virág Benedek nevét (aki piarista iskolaelődünk diákjából jeles költő, a „magyar Horatius” lett). Így lett 1966 óta 50 éves a mi Virág Benedek Kórusunk!

Julika nénivel az „Éneklő Ifjúság”-mozgalom többszörös „aranyos” kórusa voltunk, sőt megkapták az „Év kórusa” kitüntető címet is. Rádiófelvételek, olaszországi, ausztriai koncertek idézhetők vissza, s az is, hogy ekkor nagyon erős volt a fiúkórusunk… Talán még az is fontos, hogy 1983 óta ének-zene szaktantermünk van, azaz van valójában „ének tanszékünk”… 1991-ben bemutatták Costamagna: Iskolai énekóra című madrigáloperáját, 1994-ben Iváncsits Tamás: Tékozló fiú című rockoperáját. 1996-ban a Zala megyei Önkormányzat Közgyűlése az iskola dr. Stimecz Jánosné által vezetett Virág Benedek Kórusának „a reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi zeneművek sikeres előadásáért, a zalai népdalok ismertetéséért, sikeres szerepléseikért, fellépéseikért” Közművelődési Nívódíjat adományozott. Sikerei csúcsán, 1997-ben Julika néni nyugdíjba vonult.

S ekkor jött Cseke József karnagy úr. Vele és nem nélküle lettünk 2001-ben és 2005-ben „Fesztiválkórus”, 2013-ban „Hangversenykórus”, 2008-ban a Grazi Kórusolimpiáról 2 ezüstöt hoztunk, 2010-ben a Riva del Garda-i Nemzetközi Kórusversenyen bronz diplomát kapott a VBK, s pl. 2015-ben a pécsi „Europa Cantat” kurzusát is eredményesen végezték el. Nem mellesleg 2005-ben és 2013-ban 2 önálló CD-t adtunk ki. Helikoni aranyak, ezüstök és bronzok sokaságát tudjuk sorolni, pl. 2016-ban Keszthelyen a Helikonon arany minősítésű volt a vegyes karunk, a női karunk, ezüst a kamarakórusunk és aranyat kapott folklór kategóriában a „Kanizsai Regruták”, ebben és Cseke József karnagy úrnak különdíj is járt… Bevallom, a Helikon nálunk presztízskérdés: pl. 2016-ban 9 arannyal, 2 ezüsttel, 6 bronzzal és 4 különdíjjal ismét alig maradtunk le a fődíjról… Fontos, hogy 2009-ben Zala Megyei Prima Díjasok lettünk, ezért áll gimnáziumunk bejáratánál a „Kincsem”…

Virág Benedek Kórusunk közössége mindig (Mayer Ferenc igazgató urat idézve) gimnáziumunk „koronaékszer-gyémántja” volt, mert ízlést és színvonalat mutatott fel, a magyar és a világ zeneirodalmának klasszikusait hozta közel a diákokhoz a Kórus.

Külön köszönet ezért az elődöknek és a folytatóknak, mindenek előtt a karnagyoknak:

-         Russay Olivérné, Gabi néni

-         dr. Stimecz Jánosné, Julika néni

-         Cseke József

-         Gölles Martin házi zeneszerzőnk, „alteregónk”, másodkarnagyunk

Fontos, nagyon fontos, hogy mindig volt erős támogatónk, mecénásunk, szponzorunk:

-         Mayer Ferenc igazgató úr

-         Dénes Sándor igazgató úr és polgármester

-         Cseresnyés Péter államtitkár úr, országgyűlési képviselő

Fontos, hogy segített: Gazdag István régi karnagy, Csizmadia Ferenc Tanár Úr, dr. Szabó Csabáné, Bagarusné Szabó Katalin, Katona Noémi énektanárok, Martonné Németh Mária és Kollonnay Zoltán zongorakísérők, a Farkas Ferenc Zeneiskola. Talán az is büszkeségre sarkallhat, hogy Kanizsán itt zeng pl. Pikéthy Tibor, Vannay János, Sigmund Romberg, Farkas Ferenc és a Balaton közelsége által a Bárdos-család zeneszerzőinek szellemisége is… Még szerelmek is kezdődtek a kórusban: pl. Ernszt Erika és Helmuth Sammer,…

     November 26., „Virág” napja van (nem Benedek…!), ezért méltó és illendő, hogy így is köszöntsek minden „virágszálat” a bölcseket és Mestereket segítségül híván (mintegy mantraként…):

-       „Nem lehet egészen boldog az, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig!” (Kodály Zoltán)

-        „Sok számos esztendőket vígan elérhess,

napjaidat számlálni ne légyen terhes,

Az ég harmatja szívedet újítsa,

áldások árja házad elborítsa!”

(széki népdal)

 

Isten éltesse az 50 éves Virág Benedek Kórust! (Ezennel a celebráció jogát átadom Cseke József karnagy úrnak.)

 

                                                                                Balogh László

                                                                                igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2016. november 26-án 17 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Kórusának 50. születésnapján köszöntőként.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©