2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   Balogh László igazgató tanévnyitó beszéde

Kedves Batthyánysok!

 

            Ahogy idősödöm, egyre gyorsabban telnek a nyarak. Vigasztalásul mondom: talán a tanévek is egyre gyorsabbak lesznek…

            Remélem, a nyáron meg tudtunk nyugodni: eltávolodott tőlünk minden külső és belső gond; közelebb kerültünk a testi – lelki – szellemi hármasság harmóniájához; s most frissen tekintünk az új, előttünk álló tanévre.

            A nyáron mélyre merültem a Balatonban és a tengerben is… S bár a BLG-s karkötőm nyár végére elszakadt, de össze tudom ragasztani képletesen a nyári élményekből – emlékekből. Segít ebben a sport, a riói sikerek: a közdelem, a kitartás, a munka és a győzelem összefüggései… Segíthet az olvasás, a könyvek „hozott lelkei”. Saját példámból kiindulva ajánlom nyári olvasmányélményeimet: Hasek: Svejk, Gárdonyi: A láthatatlan ember, Handke: A kapus félelme tizenegyesnél, Móra: Aranykoporsó és Háy János: Hozott lélek. Egyébként a Halis István Városi Könyvtár statisztikájából tudom (ezért is vannak most itt a tanévnyitónkon…!), hogy míg a korosztály 20-30%-a jár könyvtárba, de a színötöseink 70%-a jár a Halisba. (Természetesen az iskolai könyvtárunkban minden BLG-s alanyi jogon olvasó tag.) Tehát a könyvtárba járás, az olvasás és a tanulói teljesítmény korrelál, azaz szoros összefüggésben van!

            Remélem, a nyári házi feladatot elvégeztük: láttunk napfelkeltét és csillaghullást, sok időt töltöttünk szeretetteinkkel játszva és nevetve,… és most feltöltődve tudjuk kezdeni az új tanévet. Én még annak is örültem, hogy lépten-nyomon lehetett találkozni batthyányssal. Pl. Zárában, a dalmát tengerparton is, a sétányon összefutottam véletlenül 2 BLG-s diákkal, akik jó példa voltak a kalandozó batthyánysokra…! (Csak azt sajnálom, hogy nem csináltam erről Facebook-képet…)

            Tehát jó pár dolog várt diákra, tanárra a tanévkezdés előtt. Számunkra most az a legfontosabb: hogyan küzdjük le diákjaink iskolakezdési félelmét?! Soha nem mondom azt, hogy: „az iskola életed legkönnyebb időszaka, ennél már csak nehezebb lesz”. Nem, ez nem így van. Igenis az iskola felelősségteljes munka is a jó cél érdekében. Ne aggódj az iskolai teljesítményed miatt, nem a jegyek a legfontosabbak. Persze szeretnénk, ha jó jegyeid lennének. Egy jó iskolában van esélyed erre… Te alkalmas vagy arra, hogy jól tanulj! Tudod, aki alkalmas, az köteles… Ismét szerződést ajánlok és kötök minden egyes batthyánys diákkal: legyél legalább 4,00 átlageredményű tanulója a BLG-nek! Szeretném ezt egy „gentleman agreement” jellegű kézfogással is megerősíteni… Így lehet az alkalmasság – okosság értékteremtő, és az iskola nem unalmas. Minden nap lehet élmény nem csak a vakációban, de az iskolában is – törekedjünk erre, ezt tanultam a pszichológus lányomtól „csengőfrász” helyett…!

            Eredményeink sokaságára büszke vagyok, de most részletesen nem utalok. Az elmúlt tanévről szóló, most megjelent évkönyvünk azokat részletesen tartalmazza. Egy igényes batthyánys polcán mindig ott van az aktuális évkönyv! A www.blg.hu honlap és a Batthyány Lajos Gimnázium hivatalos Facebook-oldala egyébként mindig tudósít büszkeségeinkről. Kedves Szülők! Az Önök tehetséges gyermeke egy olyan iskolába jár, ahol 4,35 a tanulmányi átlag, 90 kitűnő és 166 jeles tanulónk lett. Végzős tanulóink érettségi iskolaátlaga 4,59 volt, ezen belül a 177 emelt szintű érettségi átlaga 4,80. Júniusban összesen 48 batthyánys érettségizett kitűnően (ez a szám a kanizsaiaknál a Mezőben 5, a Piaristáknál 3, a Thúryban 1 volt…) Ennek így is kell lenni – szoktuk mondani. Így természetesen az egyetemi – főiskolai felvételi eredményeink is kiválóak lettek: végzőseink jóval több mint 90%-át felvették jó felsőoktatási intézménybe!

            Hadd emeljek ki egy-egy nyári tanulmányi, kulturális és sport eredményt. Erdős Márton (volt 12.D-s) legkiválóbb magyarként ezüstérmes lett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián Kazanyban. A kultúrához kapcsolódónak tartom: sokat utaztak diákjaink. Egy jól eltöltött vakáció is lehet kulturális érték! Ezért is fontosak a kalandozó batthyánysok: pl. úti cél volt Rió, Kazany, Togliatti, a matektábor, a kvíztáborunk és így tovább… A sportból legbüszkébbek arra vagyunk, hogy Molnár Flóra (jelenleg 12.A osztályos tanulónk) Rióban az olimpián 50m-es gyorsúszásban 25. lett!

            Sajnos, 8 óraadó Kollégánktól el kellett válnunk. Megköszöntük a munkáját Bekéné Szücs Violettának, Jeschné Kocsis Rózsának és Vlasics Anikónak többek között. Újként Kovács Katalin 10 órában tanít majd rajzot és Bali János 4 órában fizikát. Visszajön gyermekáldás után egész állásba: Dr. Gálné Dénes Tünde, Gyergyák Emőke, Járnecz Edina és Martonné Pálfalvi Katalin tanárnők. A 10.E új osztályfőnöke lesz Baloghné Harkány Judit.

            Tiszta, jó szívvel, azaz szívesen – szeretettel üdvözöljük az új batthyánys diákokat:

-         a kisgimnazista 5.A osztályt 28 fővel, osztályfőnökük Zsovár Anita

-         a mat.-fiz.-es 9.B-t 28 fővel, osztályfőnök Dénes Sándorné

-         a 27 fős nyelvi osztályunkat, melynek osztályfőnöke
Benedekné Stadler Éva

-         a biológia-kémiás 9.D osztály 27 fős lesz, osztályfőnök Alexa Péter

-         és 30 fős a humán osztályunk, a 9.E, amelynek osztályfőnöke Dr. Márton Alfréd lesz.

Egyébként 26 osztályban 728 nekünk kedves BLG-s diákkal indítjuk az évet!

A pedagógiai munkánkat (tudjuk) befolyásolja az iskolai környezet esztétikája és praktikus mivolta. Ezért fontos, hogy lesz 4. informatika termünk, lesz matematika szaktanterem, a könyvtárunk videótermét kinyitjuk az olvasóteremre, hogy még bővebb közösségi térré váljon. Szeretném, ha a DÖK-terem rendesebben működne. Jelentem, hogy a város önkormányzata jóvoltából elkezdődött Fő épületünk 500 millió forintos felújításának tervezése. Reméljük a legjobbakat!

A tanév közelgő fontos eseményeiből kiemelem: a közelgő XXVIII. Batthány – Kanizsa Kupa nemzetközi ifjúsági sakkversenyt; A Dallamok Éjszakáját, mellyel elkezdődik a Virág Benedek Kórusunk 50 éves fennállásának ünnepi rendezvénysorozata, ahová hívjuk iskolánk összes eddigi kórustagját, akik 1966-tól Russay Olivérné vagy dr. Stimecz Jánosné vagy Cseke József karnagy kórusába jártak; a gólyabált az idén ún. „Pelikánünnepé” szeretnénk átformálni; fontos számunkra a XXIV. Batthyány Alapítványi Bál; s a VIII. Batthyánys – Landleros – Irányis Örökdiák Találkozó;… Ne feledd, Te is leszel „Örökdiák”, ha hozzánk jársz …!

Hagyományainkhoz híven méltó módon, ünnepségsorozattal szeretnénk megünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulóját. Felhívom a figyelmet a különböző pályázati lehetőségekre. Ezzel kapcsolatban még jelentkezem. Büszke lehetsz arra, hogy gimnáziumunk ezer szállal kötődik az 1956-os kanizsai történésekhez…!

És legyen ez a tanév az olvasás éve is, mert olvasni jó: mert egy igazi batthyánys számára „csak eszének és lelkének olvasás útján nyert kincse jelenti az igazi gazdagságot, mert ez nem vész el, és nem hagy el soha”. (Leonardo da Vinci)

Persze szólnom kell arról is, hogy iskolánk 2017. január 1-jétől nem csak állami fenntartású, hanem állami működtetésű is lesz. A továbbiakban az állam viseli a felelősséget az iskolákért. Szerencsére nálunk az önkormányzati időszakban is jól mentek a dolgok. De a kanizsai iskolákban, Kanizsa Iskolavárosban és a Nagykanizsai Tankerületben továbbra is kanizsai szülők kanizsai gyermekeit kanizsai tanárok tanítják! Reméljük, hasonló eredménnyel, mint eddig.

Nincs tökéletes iskola, és nem általában a legjobb iskolát kell megtalálni, hanem a gyermekünk számára a legmegfelelőbbet. A gyermekkori nevelés a legjobb beruházás. Mai világunkban felülértékeljük a versenyt, és alulértékeljük az együttműködést, a partnerség, a közösség erejét: azt, hogy jó jól szeretve lenni.

Kedves Batthyánysok! Ti versenyképesek vagytok, mert értékesek vagytok Szüleiteknek, Tanáraitoknak és Diáktársaitoknak.

 

SZERETEK VELETEK BATTHYÁNYSNAK LENNI!!

 

Ezennel a Batthyány Lajos Gimnázium 2016/2017-es egyedi és nekünk fontos tanévét ünnepélyesen megnyitom. Folytatódjék közösségi ünnepünk a Szózat közös eléneklése után az osztálytermekben.

 

Köszönöm a figyelmet!

 

                                                                                                          Balogh László

                                                                                                        igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2016. augusztus 31-én 18.00 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©