2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Salamon KornélBalogh László igazgató úr évzáró beszéde

 

Kedves Batthyánysok!

 

            Az ember szíve mindig odahúz, ahová született, ahová iskolába, fontos iskolába járt: talán a mi gimnáziumunk ilyen volt sokak számára, és ilyen ma is: jó batthyánysnak lenni – különösen így Vakáció előtt…! Számomra ebben az életérzésben lehet életprogram a: „megtanulom – megőrzöm – tanítom – továbbadom”. Mindez megfogalmazódott nemrég az örökdiák–napunkon is. Te is „örökdiák” leszel…!

           Remélem, a hozzánk ellátogatók: eredményeinkből, eseményeinkből és az előttünk állókból láthatják, hogy „boldog iskola” szeretnénk lenni, és talán az is vagyunk… Így van ez a 250 + 1 éves kanizsai gimnáziumunkban, ahol a tanév a hagyományos bőségben folyt. Remélem, Te is így gondolod és érzed: Az iskolád megfogta a kezedet, kinyitotta az ajtót a világra. Persze ezen az ajtón belépned már Neked kell. Mi tanárok akkor teszünk jól, ha lassan feleslegessé tesszük magunkat. Persze közben híddá feszülünk, s biztattuk Benneteket, keljetek át…! De hamarosan már Nektek kell hidakat építeni. Azonban az érettségiig (és azon túl is…!) még Veletek vagyunk!

           Nemrég volt 1. osztályom 25 éves találkozója, ennek élménye után kaptam egyik volt diákunktól a következő rövid üzenetet: „Ha újra lehetne élni az életem bármely szakaszát, én gondolkodás nélkül a gimnáziumi éveimet választanám, annyira jó volt ide járni. A ballagás nekem maga volt a kiűzetés a Paradicsomból. Pedig elégedett lehetek, és az is vagyok mindazzal, ami velem történt, tényleg jó életem van. De már nincs az a gondtalan biztonság, ami akkor megvolt még. Tényleg jó lenne újra kezdeni, gyakran álmodom is azt, hogy ott vagyok. Ha tehetem, akkor gyakrabban bemegyek, nem csak öt évenként.”

           Hát valamiféle ilyen életérzést kívánok Nektek így újabb közös tanévünk végén, egy jó batthyánys vakáció előtt. Ne feledjétek a nyáron sem: „Csak azok boldogok, akiknek a boldogságon kívül más céljuk is van: mások öröme, az emberiség sorsának jobbítása, vagy akár valamilyen művészeti tevékenység vagy cselekvés, amelyet nem eszköznek, hanem önmagában is ideális célnak tekinthetünk. Ilyen más célt követve, az odavezető úton találjuk meg a boldogságunkat.”

           Ma már közismert tény, hogy a boldogság nem mérhető anyagi természetű dolgokban. Nem azoknak a társadalmaknak a legmagasabb a boldogságindexük, amelyek a legtehetősebbek. A boldogságra való képesség egyébként tanulható. Ezért szoktunk pozitív pszichológiával hozzáállni batthyánys életérzésünkhöz. Mert tudjuk, hogy jobb Veled, velünk a világ… Így kívánok Neked a nyárban: érdekes és tartalmas kapcsolatokat, boldogító jócselekedeteket, az apró örömök élvezetét, egészséges életmódot és fenntartható boldogságot,…! Utazz sokat, de pazar panorámát, buja zöld erdőt és szinte érinthetetlen hegyi ösvényeket találhatsz itthon, a dél-zalai táj mesés természeti környezetében is. Önfeledt élményekhez a vakációban a kultúra is jó: így kívánok tartalmas olvasnivalókat, pl. kertmozit,… De mielőtt elbocsátunk Benneteket a Vakációra, jóérzésünket hadd fokozzuk azzal, hogy felidézzük az elmúlt tanév legfontosabb BLG-s eredményeit! Mindezek megtalálhatók majd az augusztus végén megjelenő új évkönyvünkben.

           Ezzel a 2015/2016-os tanévet bezárom, és nagy öleléssel megnyitom a 2016-os várva-várt Vakációt!:

„Jó, hogy itt vagy, Vakáció,

nézd, mindenki ünnepel…!”

 

                                                                                                Balogh László

                                                                                               igazgató – BLG

(Elhangzott 2016. június 15-én a Batthyány Lajos Gimnázium ünnepélyes tanévzáróján.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©