2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   Balogh László Igazgató tanévnyitó ünnepi beszéde

Kedves Batthyánysok!

Tisztelt Diákok- Szülők- Kollégák!

          Szeretettel köszöntök mindenkit együttműködő hármasságunkból. Remélem, a nyári pihenés, fotoszintézis, feltöltődés jól sikerült. Bevallom én ismét egyenesen a Balatonról érkeztem, úgy mint „nádember” és „tengeri búvár” a hosszú-rövid, forró nyarat sikerült kihasználnom.

          Beszámolómat a 2014/2015-ös tanévről a honlapunkon megtalálhatjátok, s jubileumi évkönyvünk is megjelent. Így mindenki visszatekinthet a mögöttünk lévő nagyon eredményes tanévre. Kérem, tegye meg ezt mindenki maga-maga is! Egy igazi batthyánysnak minden batthyánys tanévről van évkönyve…

         Minden tanévkezdés terhet jelent: jó lenne, ha ez „édes gondteher” lenne tanárnak-diáknak-szülőnek. Bizony, be kell, hogy valljuk: ezt nem enyhítheti az sem, hogy az elmúlt években valóban új köznevelési rendszer jött létre. Bevezették a pedagógus életpályamodellt, újabb évfolyam fog naponta tornázni, többen kapnak ingyen tankönyvet, s már a mindennapos éneklés is látóhatáron van, lett új Oktatási Hivatal és Pedagógiai Oktatási Központ, és így tovább…

          Persze szomorkodhatunk is, mert a „szomorú arc mellett jobbá lesz a szív”. A nyár elmúlta fölötti szomorúságunk azonban nem kell, hogy örömtelenséget jelentsen. Van mibe kapaszkodnunk így szeptember 1-je közelében is. Mert pl. boldogok, akik nyáron tudtak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébredhetnek fel, és örömmel indulhatnak kezdődő útjukra, melyet egy új tanév jelent... Igaz, jó lenne már egyszer egy olyan tanévnek nekivágni, amelyben sok újdonság nem történik - ez a mostani még nem az lesz…

         Jelentem, a Batthyány Lajos Gimnáziumban 751 diákunk van 27 osztályunkban. Új osztályaink:

  • 5.A: 8-évfolyamos gimnázium, osztályfőnök Márfi Kornélia tanárnő
  • 9.B: matek-fizika tagozat, of. Olasz Nóra tanárnő
  • 9.C: nyelvi tagozat, of. Sipos Ágnes tanárnő
  • 9.D: biológia-kémia tagozat, of. Hermanné Tóth Erika tanárnő
  • 9.E: humán tagozat, of. Tolnainé Horváth Ágnes tanárnő

Szeretettel köszöntjük Őket a batthyánysok nagy családjában! Tantárgyfelosztásunk, órarendünk, terembeosztásunk rendben van. Határozatlan időre ki tudtuk nevezni Márfi Kornélia tanárnőt és dr. Márton Alfréd tanár urat. A határozott idejű és óraadó Kollégák többsége továbbra is tanít, aki távozik, Godena Ildikó és Dianiska Zsuzsanna tanárnők. Újra köztünk van gyermekáldás után Gyergyák Emőke tanárnő.

          Voltak örömhírek a nyáron és nagy- nagy szomorúságok:

A Batthyány Lajos Gimnázium egész közössége szomorú szívvel tudatja, hogy egykori igazgatónőnk, Szebenyi Mária augusztus 19-én, életének 74. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Marika nénit/Marikát gimnáziumunk saját halottjának tekintette.

És fájdalommal tudatjuk az egykori és jelenlegi tanítványokkal, tisztelőkkel, hogy iskolánk magyartanára, dr. Hámori Zsoltné tanárnő augusztus 26-án eltávozott a földi létből. Búcsúztatása szeptember 5-én 9:00 órakor lesz a Felsőtemplomban.

Kedves Batthyánysok! Egy perces néma gyásszal itt és most emlékezzünk meg Szebenyi Mária címzetes igazgatónőről és dr. Hámori Zsoltné tanárnőről!

 

          Szeretném az előttünk álló 2015/2016-os tanév jelenlegi főbb üzeneteit jelezni:

  1. Mint AKKREDITÁLT TEHETSÉGPONT (2018. I. félévének végéig azok vagyunk!) tanúsítványunk van szakmailag hiteles, kompetens és aktív mivoltunkról. Ezt tovább kell erősítenünk! Így ezért is történhetett a nyáron, hogy kiváló diákunk, Erdős Márton (most már 12.D-s) előbb a Közép- Európai Országok Informatika Versenyén Brünnben, majd a Nemzetközi Informatikai Olimpián a kazahsztáni Almatiban is ezüstérmes lett! Így igazán méltó arra, hogy megkapja volt tanárunk, a ma is jó egészségnek örvendő 107 éves fizikatanárnő tehetségtámogató 20 ezer Ft-os díját.

Természetesen sikeres és eredményes Tehetségpont mivoltunknak még sok-sok színe van. Pl. ezért lehetett büszke a város 36(!) kitűnően érettségizett diákunkra, s több mint 90%-nyi felsőoktatásba elsőre, jó egyetemre-főiskolára felvett diákunkra, s vagyunk büszkék a pécsi Európa Cantaton résztvevő Virág Benedek Kórusunkra vagy a kvíztáboros vagy a Rábán vízitúrázó batthyánysokra…

  1. Mint ÖKOISKOLA (2016. dec. 31-ig szól a mostani tanúsítványunk) örülhetünk annak, hogy az „A” épületünk tetején megvalósították azt a fotovoltaikus (napelemes) rendszert, amely az elektromos energiafelhasználásunknak kb. 20-30%-át képes pótolni, megtakarítani. 250 m2-es, 31,5 kW-os paraméterekkel ez a villanyszámlában közel 2 millió Ft spórolását is jelentheti évente. Persze környezettudatosságunkban még kell fejlődnünk…!
  2. Mint SPORTOS ISKOLA örülhetünk annak, hogy szintén a működtető önkormányzat jóvoltából az iskolaudvar összes salakos pályája műanyagburkolatot kap kb. 21 millió Ft értékben. Ezzel a nagytornaterem és a kistornaterem mellé kaptunk mintegy 3. tornatermet 707 m2-en… Köszönjük, használjuk egészséggel! Örömmel jegyzem meg, hogy diákunk, Molnár Flóra (11.A) a szingapúri ifjúsági úszó VB-n kiválóan szerepelt, pl. 5. lett 50m-es gyorsúszásban, reméljük és drukkoljuk neki a riói olimpiát…!

          A kanizsai gimnázium alapításának 250. évfordulója után következik a kanizsai gimnázium 250. tanéve. Tehát nem állunk le, mert a kiemelkedő szakmai tevékenységért kapott elismerésnek továbbra is állandóan meg kell felelnünk. Így pl. érettségi tablóink 1948-tól felkerülnek az internetre; átadjuk a Tablók és Naplók Termét(C005) és a közösségi teremként is szolgáló Kézműves Termünket(A113); készül új tanári tabló, de tervezem egy olyan jelenlegi batthyánys panorámakép le fotózását, amelyen mindnyájan rajta vagyunk (pl. a felújított udvari sportpályák átadásakor ezt megtehetjük…); de fontos lesz a Batthyány-Kanizsa Kupa Ifjúsági Sakkversenyünk; a Dallamok Éjszakája 250 dallam eléneklésével; a Zemplén Győző Emléknap és Fizikaverseny a Fény Éve jegyében; s további itt nem részletezett, de diák-tanár-szülő számára izgalmas, érdekes nevelő-növelő esemény…

          Jómagam fontosnak érzem, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar megalkotta a Pedagógus Etikai Kódex tervezetét. Ezt október 4-ig lehet véleményezni még. Az etikai kódex nem „büntetés”, hanem pl. azt emeli ki: „a pedagógus szakmai tudásával és emberségével, beszédével, öltözködésével és ruházatával példát mutat a gyerekeknek; a pedagógus a nemzet érdekében, a társadalom iránt elkötelezetten végzi feladatát”. Így most már nem csak a diákoknak van házirendjük, de a pedagógusoknak is „zsinórmértékük”…!

          Kedves Batthyánysok: Diákok és Pedagógusok! Szóval így szeptember 1-jétől van munkánk…, és nem is kevés. Tehát Kosztolányi után szabadon valamiféle „boldog szomorú dallal” állhatunk elő… Én iskolavezetőként ebben a nyárvégi, őszeleji hangulatban hadd hangsúlyozzam a nyár megkapott örömeit és az előttünk álló ősz és tél és tavasz szépségeit - mert a tanévnek is vannak kincsei… Azért vagyunk diákok, tanárok és dolgozók a BLG-ben, hogy együtt csináljuk a mi iskolánkat, hordozzuk a terhet és oldjuk meg a feladatainkat. Mindenki ismerje fel erősségét, s abban vállaljon bővebb feladatot, amiben jó! Együtt és külön-külön is felelősek vagyunk egymásért, iskolánkért.

         Nekünk tehetséggondozó iskolánkban elsősorban a tehetségerőket kell felszabadítanunk, mert diákjaink nagy része, mindegyike tehetséges valamiben. Ez a tehetség ajándék, potenciál, ez a karakter fejleszthető. De a bölcsek szerint a fejlesztőket az áldozat, a szolgálat és a szeretet képessége kell, hogy áthassa – remélem, sok ilyen Kollégámmal lehet találkozni a mai iskolánkban is. Rubik Ernőtől tanultam: „A jó iskola nem tesz csodát, semmi mást nem tehet, mint hogy segít abban, hogy mindenki olyan legyen, amilyen lenni tud. Senkit nem lehet tehetségre nevelni, nem lehet a hiányzó tehetséget egy injekcióval belénk ültetni. Viszont a bennünk rejlő különböző tehetségeket igenis lehet támogatni és kifejlődni segíteni. Tulajdonképpen az iskola legdöntőbb feladatát abban látom (és azt hiszem, hogy talán ebben a legkevésbé eredményes), hogy segítsen megtalálni önmagunkat.”

         Hasonlít ez  a régi egyik tételmondatunkra: „A család értéket ad, a tanár kapukat nyit, a társak mint katalizátorok hatnak.” Kedves Diákok! A jövő rajtatok múlik. Kedves Kollégák, Szülők! A mi feladatunk pedig az, hogy segítsük kibontakoztatni a gyermekeinkben ott rejlő tehetséget. Ottlik Gézától tanultam az „Iskola a határonból”: „a világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig...”

         Kedves Batthyánysok! Talán ilyen intelmekkel mi, a BLG bátran nekivághatunk az új tanévnek is - s az előttünk álló stressz, megküzdés, versengés, esetleges konfliktusok nem szomorúságunkat fokozzák, hanem növelik boldogulásunkat! Talán a mi iskolánkban mondhatom: próbáljuk meg „élvezni az iskolát! Azt, hogy most (még) újra találkozhattunk… Igen, ezt a mostani tanévkezdő pillanatot, pillanatokat is ragadjuk meg! „A titok a jelenben rejtőzik, ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik: jobb lesz!”

          Ezennel a Batthyány Lajos Gimnázium 2015/2016-os tanévét ünnepélyesen megnyitom. Köszönöm a figyelmet! Az ünnepségünk folytatódjék az osztálytermekben.

 

Nagykanizsa-BLG, 2015.augusztus 31. 18:00 óra   

     

Balogh László
igazgató

 

(Elhangzott a Batthyány Lajos Gimnázium tanévnyitó ünnepélyén.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©