2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Salamon KornélBalogh László igazgató szalagavatói ünnepi beszéde 2015. január 30-án


Kedves Diákjaink, kapunyitó Kollégáim, odaadó Szülők – Családok – Barátaink!
Tisztelt Batthyánysok!

            A szavak megindítanak, a példák magukkal ragadnak – így szeretnék most is szólni. Szeretnénk, ha életreszóló élmény lenne mind a 179 Végzősünk, Osztályfőnökeik és a Családok számára a Batthyány Lajos Gimnázium szalagavató ünnepélye 2015. január, azaz Boldogasszony és Fergeteg havában is. Mindig búcsúzunk, mert elfut a perc, de az örök idő várja… Mert tudjuk: Isten áll a hátunk mögött…

            Egy mai magyar írótól tanultam: „A fájdalom segít emlékezni, de úgy, hogy mégse csak a fájdalomra emlékszünk, hanem mindenre, mert muszáj mindenre emlékezni, mert csak az van, amire emlékszünk; amit elfelejtünk, az nincs többet, eltűnik a múltból, eltűnik a világból.”

            Ezért jó most elnézni sok-sok mozdulatát, emlékét a távozóknak, a jövőbeli érkezőknek: azoknak a mozdulatait, akiknek van még erejük akarni és vágyuk utazni vagy meggazdagodni… Jó szavakat szeretnék szólni, hogy gyógyszer legyen a mi batthyánys szívünk számára. Ezért most belenézek a mi Karácsonykor kapott Iskolatükrünkbe (mely a tanári falán nyit ablakot a világra).

Kedves Batthyánysok! Számotokra a BLG-hez való hűség az örökkévalóság sejtelme a mulandóságban. Így lehet a jelen pillanat túl az időn: ez talán (?!) maga az örökkévalóság…

Jó lenne hinni, hogy „batthyánysnak” lenni világnézet – még ha mindig útközben is élsz… Máraitól tudom: „Az életnek van igaza, mely új formákat épít emberekből és kövekből: de azok, akiknek van még erejük és lelkük az emlékezéshez, mégis iparkodjanak megmenteni e tűnő életformából mindent, ami jellegzetes. Ha másnak nem, hát emléknek. Mert valami volt itt, amit nehéz lesz megtalálni az új világban… A régi kövek nem csak arra jók, hogy lebontsunk valamit: anyagukból építeni is lehet!” Ez lehet a mi batthyánys életérzésünk és álmunk. Labirintus-iskolánkba ezt a titkot – kincset – legendát talán mindenki megtalálta: mind a 6 végzős osztályunk és minden egyes nekünk kedves szalagavatandó diákunk:

  • A kiváló, 8-osztályos gimnáziumi 12.A osztályunk sokszínű, sok tehetséges fiatalból álló, befogadó közösség. „Kis szörnyecskékből” egy összetartó, komoly, felelősségtudatos csapattá váltak. Céltudatos, egyenes és őszinte fiatalok ők, akiknek osztályfőnökük, Lábodi Gyöngyi tanárnő szinte 2. anyukájuk…!
  • A matek-töris 12.B osztály sok csatát megvívott a 4 év alatt. Járnak ide „császárok, grófok és kovácsok” is… Gólyabált nyertek, mert tehetségesek, fociznak mert ügyesek. Holnaptól kezdve csak az érettségire–felvételire koncentrálnak – tudtam meg osztályfőnöküktől, Szalai Gabriella tanárnőtől….
  • A 13.C „nyelvi specialista” osztály egy szépen gondozott kert néhány vadontermővel: színes, munkaigényes, szemnek kedves. Mivel én lehettem a fizikatanáruk, ezért tudják: „Minden fizika, de a fizika nem nem minden…”! Meghallgatták a jó szót, ma már (szinte felnőttként) talán értik is… Szerető és szeretett osztályfőnökük: Tolnainé Horváth Ágnes – köszönöm!
  • A reál 12.D osztály Erdélyben járván lelkük miatt gratulációt kapott a vendéglátóktól. Őszintén tudnak kérni és problémát megbeszélni. Feltűnés nélkül és jól teszik a dolgukat. Ráadásul 2 Osztályfőnökük is van: Zsovár Anita tanárnő és Piriti János igazgatóhelyettes tanár úr – köszönet nekik!
  • A 12.E az egyik humán osztályunk. Különböző érdeklődésű, sokszínű csapat. Felnőttek számára is nehéz helyzetben tettek érzékenységről, emberségről tanúságot. „Szépségkirálynőkben” is jók, mint az egész iskolánk…. Kasztl Csilla osztályfőnök tanárnő az érettségin segíteni fogja őket.
  • A 12.F a másik humán osztályunk: néha határokat feszegetők. Tűz és víz, jin és jang, … A végletek és az ellentétek jellemzik őket. De nagyon lehet szeretni őket: közömbös senki nem marad irántuk. Így kedves osztályfőnökük: Olasz Nóra tanárnő sem!

Így vagyunk, Veletek együtt – kedves végzőseink – büszke 250 éves múltú gimnázium, melyben a Ti 8 - 5 - 4 évetek és még inkább 18 évetek tartalmas, fontos része „curriculum vitae”-nknek. Remélem, tanulóéveitek során megéreztétek azt, hogy milyen jó a batthyánys közösségbe tartozni. De Ti, Diákok létrehozói és alkotói lesztek a jövőnek is. Ahol most vagytok, nem valaminek a végét, betetőzését jelenti csak, hanem valaminek a kezdetét is. Legyetek frissek, nyitottak, szellemesek, tettrekészek és szeretetreméltók, azaz örökifjak! Így lehettek majd még „öregdiákjaink” is…! S egy jó tanács a tanévből hátralévő BLG-s időkre: „Élj mindennap úgy, mint ha az utolsó napod volna, de tanulj úgy, mintha örökké élnél!”

Tehát tanulj a múltból és szánd rá magad a jövőre testestől – lelkestől! Oly sok minden vár Rád a világban, ha van szemed, hogy meglásd, szíved, hogy szeresd és kezed, hogy összegyűjtsd… De ez a mostani ünnep mégiscsak a jelenünkben tanít gyönyörködni. Kedves Diákjaink – Gyermekeink! Ebben a gyönyörködésben Tanár – Szülő is egymásra találhat. Ebben a diák – tanár – szülő hármasságban, a körülölelés búcsúzásában ne felejtsünk el köszönetet mondani az áldozatos és elszánt munkáért! Sokukat megillet…! Kedves Társszerzők, harmonikusan kell együtt működni, ha remekművet akarunk alkotni…! Én sok ilyen remek batthyánys fiatalembert látok itt…

S remélem Weöres Sándorral:

„Szemem tavában magadat látod:

Mint tükröd vagyok leghűbb barátod.”

 

Így kíván iskolánk ajtó – ablak – tükör lenni, de a pályát Neked kell állhatatossággal megfutni… Tudom, a fiatalság nem vész el, mert az a lélekben van. Jó sorsot kívánunk Neked életreszólóan a BLG-n belül és a BLG-n kívül. Ne veszítsd Utadat! A világ közepe ott van, ahol Te vagy: ezért fontos a szülőföld, a lakóhely, a család, az iskola, a barátok, a nemzet és a körülölelő csillagos ég – a Jóisten figyel Reád.

Kék szalagotok és az ifjúság–boldogság kék madara erre is emlékeztessen! Kedves Diákjaink, „örökbatthyánysok” vagytok…!

 

Balogh László
igazgató – BLG

(Elhangzott 2015. január 30-án 17.00 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium  szalagavató ünnepségén.)

 

           

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©