2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   Hasznos utazás, rengeteg emlék…


Gimnáziumunk számos lehetőséget nyújt arra, hogy új nagyvárosokkal, országokkal ismerkedjünk meg, ezzel is bővítve a tudásunkat, és színesebbé téve a hétköznapjainkat.

Egy, az iskola által szervezett út keretein belül került sor november közepén a Bad Marienberg-i kirándulásunkra is. Huszonkét fős kis csapatunk Benedekné Stadler Éva tanárnő vezetésével nagyon készült a németországi útra az őszi szünet után, így végül már kész bemutatkozó műsorral és finom süteményekkel indulhattunk el Bad Marienbergbe, figyelmen kívül hagyva a meglehetősen hűvös, őszi időjárást. A több mint 14 órás buszutat mindenki másképpen viselte, de végül csak megérkeztünk az Europa-Hausba. Ez a hely volt a nemzetközi szemináriumok helyszíne, és itt volt a szállásunk is - német és lengyel kortársainkkal együtt. Minden egyes nap változatos feladatok elé néztünk, melyek fő témája az Európai Unió volt, fő célja pedig a résztvevő német és magyar diákok együttműködése, megismerkedése, csapatmunkája, valamint közös kommunikációja. Ezáltal a mi batthyánys csapatunk gyakorolhatta a német nyelvet, valamint külföldi barátokat is szerezhettünk. Már az első napon belevethettük magunkat a közös német nyelvű szemináriumokba, ahol a feladatok célja az volt, hogy megismerjék egymást a német és magyar diákok. Mindenki nagyon kedvesnek és segítőkésznek bizonyult, ha valamit nem értettünk meg teljesen, a német anyanyelvűek akkor is segítségünkre voltak. Természetesen a bemutatkozó est sem maradhatott el. A fiúk prezentációval készültek Magyarországról és Nagykanizsáról, majd magyar néptáncelemek felhasználásával egy rövid táncot is bemutattunk, sőt énekeltünk is magyarul. Sajnálatos módon a német csapat bemutatkozó műsora elmaradt, de az este folyamán hasznos információkkal gazdagodhattak hazánkról. Másnap kisebb vegyes csoportokban dolgoztuk fel a kapott EU-s témákat, csakis német nyelven, ami néha kihívást jelentett, de a csapatmunkák eredményeképpen informatív és összeszedett bemutatókat hallhattunk és adhattunk elő. Késő délután felfedezhettük Bad Marienberget is, mely egy nagyon aranyos és barátságos német falu. Szerdán folytatódott a közös munka, és új projektekkel foglalkoztunk, természetesen az eredeti témakörön belül maradva.

A következő napunk a kirándulásé volt. Reggel közösen indultunk Bonnba, az egykori NSZK fővárosába, ahol ellátogattunk a Haus der Geschichte múzeumban, és egy történelmi időutazáson vehettünk részt. Sok érdekes dolgot láthattunk és hallhattunk Európa történelméről a II. világháború utáni időkből, majd tudásunk bővítését Kölnben folytattuk, ahol az EL-DE Házba látogattunk el, mely egykoron a Gestapo székhelye volt. Ha már Kölnben jártunk, nem hagyhattuk ki a csodálatos kölni dómot sem a listánkról, mely élőben még szemet gyönyörködtetőbb látványt nyújtott, mint a képeslapokon. A városban eltöltött három szabad óránk után „hazaindultunk” Marienbergbe.

Végül elérkezett az az időpont is, amelyet az összeszokott csapatunk nem nagyon várt - megkezdtük a Németországban töltött utolsó közös napunkat. A délelőtt folyamán még hallhattunk pár előadást, melyekre korábban nem jutott időnk, majd eljött a búcsúzás ideje. Az utolsó pillanatokig folyt az új barátságokat megörökítő fotók készítése és a telefonszámcsere, majd kénytelenek voltunk hazaindulni Nagykanizsára.

Tele új élményekkel és tudással távolodtunk Marienbergtől, és bizony szívesen visszautaztunk volna az időben, hogy az egészet újra átéljük, együtt, az értékes időt jobban kihasználva. Amíg azonban az időutazás nem lehetséges, egyelőre megelégszünk azzal is, hogy nézegetjük az ott készült képeket, és néhányat kiposztolunk a közösségi oldalakra is.

Perger Kitti 10.A


 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©