2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Salamon KornélBalogh László Igazgató tanévnyitó ünnepi beszéde

Kedves Batthyánysok!

Tisztelt Szülők, Kollégák és Diákjaink!

Szeretettel üdvözlöm a „méhesből”, a „nádasból”, külföldi tanulmányútról,…, azaz a Vakációról érkezőket. Remélem, sikerült feltöltődni, hogy jól bírjuk az előttünk álló jubileumi tanévet: 2015-ben 250 éve van gimnázium Nagykanizsán…! („Öregebbek vagyunk, mint az Amerikai Egyesült Államok…”)

Én lelkes vagyok (valószínűleg elég, ha igazgatóként én az vagyok…?!). Ebből a lelkesedésből szeretnék átadni Nektek is. Ideje volt a nyárnak, a pihenésnek, a lélek és a test feltöltődésének. Most ezen feltöltött akkumulátorainkat egy tanéven keresztül: nem is akármilyen, mert jubileumi tanéven keresztül „kisütjük”…, áramköreinket beindítjuk…

Persze van aggódás, félelem, kétségek, de hadd emlékeztessek régi-új jóérzéseinkre: olyan iskolába járunk, olyan iskolában tanulunk–tanítunk, ahol a diákjainkért még lehet lelkesedni, és Ők is tudnak bennünket lelkesíteni!

A minap (a vakációban) egy batthyánys diáktól kaptam egy „kőszívet”. Talán azért, hogy emlékeztessen Bennünket arra, hogy van az iskolánkban egy ún. „batthyánys életérzés”. (Én erre vagyok a legbüszkébb a sok-sok eredményünk közül!) Ezt a közös és közösségi életérzést meg kell becsülnünk, és kell érte tennünk is! Ebből építkezhetünk, mint kőből, „kőszívből” – és nem a kőszívű ember jut eszembe, jutott eszébe diákunknak erről a szív alakú kőről…!

Ezért ne aggódjatok, semmiért se aggódjatok! Inkább tárjuk fel helyzeteinket, problémáinkat, osszuk meg jóérzéseinket! Ezzel a nyíltsággal áll az iskola Diák, Szülő, Kolléga elé. S így talán az előttünk álló tanévet is békesség töltheti el…

Tanévkezdő „imánk” része lehet 2 tételmondat (a nyáron tanultam…):

 • egy bölcstől: „akire sokat bíztak, attól sokat is várnak el”! (ez nyomasztó is lehet, de ránk sokat bíztak…)
 • és Eötvös József mondta: „az lehet része az egésznek, aki szíve részévé teszi az egészet”! (s akkor ez az ajándék kő még külön értelmet is kap…!)

Friss kiváló eredményeink hosszú sorát most is tudnám emlegetni, de hadd hivatkozzak inkább új évkönyvünkre a 2013/2014-es tanévről, amelyet hamarosan mindenki kézbe vehet. Külön köszönet Tislérné Tóth Zsuzsanna igazgatóhelyettesnek, a szerkesztőnek!

A nyári eredményeink közül hadd emeljem ki Erdős Márton: (most már 11.D osztályos) dicséretesen helyt állt Tajvanon a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, a 2. legjobb magyar eredményt érte el! Molnár Flóra (10.A) pl. az országos felnőtt úszó bajnokságon 1. lett 50 m gyorson, még Hosszú Katinkát is megelőzte…! A Bugát Pál Komplex Természetismereti versenyen a Veszelyi Krisztina (12.A), Herman Adél (12.A) és Gerő László (11.D) összeállítású BLG-s csapat az értékes 6. helyet érte el. Jól szerepeltek tájfutóink a Hungária Kupán. Voltak diákjaink a nyáron (amiről tudunk): rajztáborban, matektáborban, kvíztáborban, Zakopane-ban, Németországban,… Az egyetemi – főiskolai felvételiken is hagyományosan jól szerepeltek végzőseink: több mint 90%-ukat felvették általában jó egyetemekre! Sok batthyánys megy az ELTE-re, a BME-re, a Semmelweisre, Pécsre, de még Szegedre is,…!

Azt reméljük, hogy az új, a 2014/2015-ös tanév különösebb „forradalmi” változások nélkül történik: tehát így a konszolidáció (a megerősödés) és a 250 éves jubileumi forduló éve lehet! Ennek 793 diákunkkal futunk neki. Tiszta, jó szívvel köszöntöm az újakat:

 • a nyolcévfolyamos gimnáziumi osztályunkat az 5.A-t és osztályfőnökét, Horváth Gábor tanár urat
 • a mat.-fiz.-es 9.B-t és osztályfőnökét Török Tamást
 • a nyelvi tagozatunkat, a 9.C-t, osztályfőnöke: Tulok József
 • a biológia-kémiás 9.D-t, osztályfőnöke: Takácsné Róka Katalin
 • és humán tagozatunkat, a 9.E-t, melynek osztályfőnöke Németh Ferenc tanár úr

 

Martonné Pálfalvi Katalin tanárnő nyáron gyermekének adott életet, így új osztályfőnöke lesz a 8.A-nak: Pécsi László tanár úr. Ezen kívül Kovácsné Nemes Adél és Berecz Mónika tanárnő áll gyermekáldás előtt, ezért az ő helyükre is új tanerők érkeztek:

 • Bekéné Szücs Violetta tanárnő angolt tanít teljes óraszámban
 • Kém Eszter tanárnő fizikát fog tanítani
 • magyart fog tanítani egy – egy osztályban: dr. Márton Alfréd, Jellasics Németh Edina és Godena Ildikó (megjegyzem, ők mindannyian batthyánys diákok voltak…!)
 • Miksó Ágnes kémiát tanít 6 órában, Nagyné Koósz Zsuzsa 6 órában biológiát tanít és dr. Antal Anikó egy osztályban segít majd a biológiatanításban. Köszönjük a segítségüket!

A nyáron folyt karbantartás, felújítás. Reméljük, ennek azért látszik nyoma. Lett pl. egy ún. judotermünk a heti 5 órás testnevelés hatékonyságának fokozására. A császárfánk a ballagóinknak annyira integetett, hogy a nyáron egy nagy ága letörött, de ez sem látszik már látványosan…

Tisztelettel jelentem, hogy az Emberi Erőforrások Minisztere 2019. augusztus 15-ig pályázatom alapján ismét megbízott a Batthyány Lajos Gimnázium intézményvezetői feladatának ellátásával. Nagy tisztesség és nagy felelősség ez, de továbbra is ráteszem életemet… Köszönöm mindenkinek a bizalmat!

2015-ben kiemelt feladatunkként szeretnénk emlékezetessé tenni az 1765-ös alapítású, gróf Batthyány Lajos, az ország utolsó választott nemzeti nádora által alapított kanizsai gimnázium 250. jubileumi tanévet. Együtt és külön is fogunk ünnepelni a Piarista-iskolával. Az ünnepi év tiszteletére lesznek különleges események, performance-ok, pályázatok, versenyek, kiállítások. Készül új iskolatörténet, s lesznek új képzőművészeti monumentumok. A mai diákoknak a csúcspont a 2015. június 5-i (ez az alapítás napja) „BLGén” kulturális kavalkád lesz; s június 6-án 10.00 órától tervezzük a minden volt – jelenlegi – leendő diákhoz – tanárhoz – szülőhöz szólóan az ünnepi jubileumi gálát!

Kedves Mindnyájan! Az iskola közös ügyünk. Megvan az infrastruktúra, megvannak a tantervi és a tanerői alapok, s az értékek, amibe kapaszkodhatunk. S nálunk adott a hagyomány és a modernitás. Üzemzavarok persze lehetnek, de az iskola és az iskolánk a diákról szól, s mi tudunk élni a lehetőségekkel…! Ebbe az értelmi tudás és az érzelmi is beletartozik. Fontos a bizalom, és a szeretetteljes kapcsolat (bennem, bennünk, nálunk megvan…). Ti olyanok vagytok és olyannak látunk Benneteket, amilyenek valójában és igazából vagytok: bátor, értelmes fiúk és szép, okos lányok…! Amivel önmagatokat építitek, azzal az iskolánkat is építitek…!

A mi iskolánk azzal szeretne szolgálni, hogy segítsen jobban örülni a diákéletnek; tudatosítani szeretnénk, hogy mit tehetünk önmagunk és szeretteink életminőségének jobbítása érdekében. Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a megköszönni tudás,…: megannyi erő, amelyek által megújulhat diákos életérzésünk. Így talán könnyebb lesz a vakáció elmúlta miatti életbúsulást is feloldani. Adja a különleges tanévünk, hogy előbbre jussunk önismeretben és kapcsolataink minőségének tökéletesítésében! Próbáljuk meg együtt-közösségben egyénivé varázsolni: „batthyányssá” tenni a diákélet fordulópontjait tanévnyitótól ballagásig…!

Csak az előttünk álló szeptembert emlegetve: lesz „dallamok éjszakája”, nemzetközi sakkverseny, érkeznek vendégeink Oroszországból és Indiából, a C-épületen 37 ablakunkat lecserélik,…: és sorolhatnám még hogy miből áll össze a BLG élménytérképe. Egy prózai új dolgot is ki kell emelnem – kihasználva a mostani teljes nyilvánosságot: október 1-től a menzai étkezési térítési díj a következő 3-féleképpen fizethető: 1) csoportos beszedési megbízással, 2) szülő általi utalással, 3) szülő Sberbankban (volt Volksbank) történő befizetésével. Tisztelettel kérjük a kedves Szülőket, amennyiben módjukban áll, az étkezési díjat csoportos beszedéssel szíveskedjenek fizetni. Ezzel kapcsolatban szeptemberben még jelentkezünk – ez afféle szolgálati közlemény volt.

Egy különlegességgel hadd tegyük a mostani jubileumi tanévnyitányt még emlékezetesebbé. Liplin László úrnak a kanizsai postagalamb sportegyesület (J02 Nagykanizsa Postagalamb SE) vezetőjének köszönhetően sok (mondjuk 250…) postagalambot repítünk fel most a magas égbe. Ezek a galambok egyébként készülnek, azaz edzenek a Postagalamb Olimpiára, amelyet 2015. januárjában Budapesten rendeznek. A postagalambászat mint sport és hobby olyan különlegesség, amely jól szimbolizálhatja az életünket átszövő kulturális kapcsolatokat (legyenek azok nemzetiek vagy nemzetköziek). A mostani röptetés talán szóljon arról: Postagalambok szállnak az égbe, és vigyék hírét annak, hogy 250 éve Nagykanizsán gimnázium született. Ez a gimnázium azóta is él és virul, jelezve azt, hogy Kanizsa Iskolaváros. Gimnáziumunk mindig is „világítótorony” volt a környéken, a nyugati végeken, nem a provinciában, de Pannóniában, 5 út kereszteződésében, tengerhez és Balatonhoz közel...!

Így érjen véget a Vakáció, és kezdődjék a jubileumi 2014/2015-ös BLG-s tanév!

Hajrá Batthyány!

 

                                                                                  Balogh László

                                                                                      igazgató

 

 

(Elhangzott 2014. augusztus 31-én, vasárnap 18 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján.)

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©