2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   Tanulás és sok minden más...

(Bad Marienberg 2013)

            Este hat óra volt, zuhogott az eső, és ráadásul még a busz is késett. Így vágtunk neki november közepén a csupán öt napig tartó németországi tábornak. S bár az idő pocsék volt, a mi kedvünk nem lankadt, és várakozással telve indultunk el a 14 órás utunkra.

Az igazat megvallva, nem sokat aludtunk. Célunk elérése után sem volt időnk kipihenni magunkat, mert az érkezés után azonnal „belecsaptunk a lecsóba”. A mi kis 22 fős magyar csapatunk egy 25 fős német csoporttal került össze. Már az elején megismertük csoportvezetőinket, akik nagyon közvetlenek és kedvesek voltak - mindannyiunk szerencséjére és megelégedésére.  Mozgalmas napok vártak ránk, alig volt szabadidőnk. Délelőtt és délutánonként is szemináriumok zajlottak, ahol különböző, Európai Unióval kapcsolatos projekteken dolgoztunk vegyes csoportokban. A német fiatalok nagyon segítőkészek és barátságosak voltak, jól tudtunk együtt dolgozni. A programok sokszínűsége valószínűleg kárpótolta azokat, akik kicsit soknak találták a négy órás folyamatos foglalkozásokat. Sok újdonságot tudtunk meg az Európai Unióról. Voltak nyelvi korlátok, de mindenki megtalálta a magának megfelelő nyelvet. Többek között fejlődött az activity-készségünk, és előszeretettel használtuk a Google-fordítót is, hogy megértessük magunkat. A kedvenc programunk a ,, Crazy Europe” nevű társasjáték volt.  A németekkel való együttműködést erősítette ez a játék, melynek lényege abban rejlett, hogy megtaláljuk a titkos helyeken elrejtett számkártyákat, és a hozzájuk tartozó feladatok megoldásával közelebb kerüljünk a célhoz. Minden csapat jól teljesített, és szoros végjáték után mindenki célba ért.  A győztes csapat egy csomag cukorkát kapott. J

A hét közepén kirándulást tettünk a híres Adenauer-házhoz (Bad Honnef) és megnéztük a Bonni Történelmi Múzeumot is, amely mindenki számára nagyon izgalmas és felemelő élményt jelentett, hiszen testközelből ismerkedhettünk meg a német történelemmel. A múzeumlátogatás után három órás szabadprogram következett a városközpontban. Itt mindenkit elcsábított a boltok sokaságába.  Miután visszaérkeztünk a szállásra, egy finom vacsora után a magyar csapat bowlingozni indult. Másfél órányi játék után még jobban összekovácsolódott kis társaságunk.

            A vezetőink gondoskodtak arról, hogy mindennap minél vegyesebb csoportokban dolgozzunk együtt, ezáltal sok ismerősre tettünk szert. A szállásunk nagyon kényelmes volt, és az étel is ízlett majdnem mindenkinek. Egyesek ugyan kifogásolták a különlegesebb fogásokat, de hamar hozzászoktak.

Összességében mindenki igen jól érezte magát. Sok új ismerettel gazdagodtunk, de ami legfontosabb, hogy új barátságokat kötöttünk.

Utólag is szeretnénk megköszönni kísérő tanárunknak, Hidvégi Györgyné Julika néninek az utazás lehetőségét, a segítséget, a kitartást és a rengeteg türelmet.

Marienberg jövőre is vár!

Katócs Nóra 11.C
Kovács Réka 11.C
Tislér Judit Anna 12.C


<< vissza

1765 - 2012 BLG ©