2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   „LENA” lendületben

Újabb jelentős állomásához érkezett az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program 2007 – 2013 keretében megvalósuló Lernarum Natur – Tanulás a természetben (LENA) környezeti nevelési projekt.

Nagykanizsa Megyei Jogú Városa, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel és az osztrák vezető partnerrel, a bécsi székhelyű UmweltBildungWiennel közösen nyert Európai Uniós támogatást a 2012. június 1-én kezdődött 25 hónap időtartamú komplex projekt megvalósítására, melynek célja a határtérség környezetének védelme, a régió diákjainak és pedagógusainak környezettudatosságának erősítésén keresztül, modern környezeti nevelési eszközök segítségével. A projekt kezdete óta már két alkalommal került sor a Green Week elnevezésű 5 napos táborokra, melyek alkalmanként 100, pályázat útján kiválasztott nyugat-dunántúli diák részvételével zajlottak le a bécsi CampLobau Nemzeti Park területén elhelyezkedő környezeti nevelési helyszínen.

2012 szeptemberében és októberében Magyarországi helyszíneken folytatódik a projekt. Ezúttal az EuroTeensMeeting környezeti nevelési táborokra kerül sor, melyek bázisául a Zalaerdő Zrt. csömödéri turistaszállója és annak sokszínű természeti környezete szolgál. A 3 alkalommal megvalósuló, egyenként 5 napos táborokra bécsi és nyugat-dunántúli 13 – 17 éves diákok és kísérőik kaptak meghívást. Az első táborban Nagykanizsáról a Batthyány Lajos Gimnázium tanulói vesznek részt. Az 5 nap során előre összeállított pontos forgatókönyv alapján osztrák workshop vezetőkkel és magyar szakmai segítőkkel ismerkednek a résztvevők a természeti környezettel és az élővilággal. A forgatókönyv elkészítésére a júniusban lezajlott kétoldalú szakértői megbeszéléseket követően került sor. Mint ahogy a teljes „LENA” projekt, úgy az EuroTeensMeeting táborok egyik központi elemét jelenti az erdei kisvasút, mely a táborok ideje alatt „ökovasútként” funkcionál. A táborozók több alkalommal utaznak a kisvasúton, melynek nyomvonalán előre kijelölt öko megállókon kapnak az utazók a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos információkat és oldanak meg játékos feladatokat. A résztvevők kerékpárral és gyalogosan közlekedve is megismerkednek a környék természeti és épített értékeivel, de pl. a hagyományosan magyar ételnek számító gulyáskészítés kulináris rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek.

A táborokat követően a program a téli időszakban, a megvalósult események bilaterális szakmai értékelésével és a jövő évi színes programok előkészítésével folytatódik.

Jelenleg, szeptember 17-21. időtartamban 12 batthyánys diák vehet részt a „Tanulás a természetben” („Lernarum Natur”) programban. Vezetőjük Berecz Mónika tanárnő. A projekt folytatódik szeptember 24-28. és október 1-5. között is.

 Köszönjük a lehetőséget, köszönjük az ajándékot!

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©