2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Salamon KornélBalogh László Igazgató úr tanévzáró beszéde

Kedves Batthyánysok!

            Dicsérni jöttem Benneteket, nem temetni a 2011/2012-es tanévet. Mind a 877 diákunkat, akik mindnyájan bekerültök a Batthyány Lajos Gimnázium évkönyvébe és Emlékfalába…! Köszönjük a sokszínű munkátokat Nektek és áldozatos Osztályfőnökeiteknek, Tanáraitoknak és Szüleiteknek!

            Szeretném egyéníteni az elmúlt tanévet: Ekkor váltunk vegyes középiskolából gimnáziummá. Ezt az iskola felújítandó falán méltó felirat is hirdeti. Ebben a tanévben váltunk TOP 12-essé, a TOP 100-ban (1100 középiskola van Magyarországon…) 23.-ká. Ritka erős OKTV eredményű tanév voltatok: 31 diákunk jutott az OKTV II. fordulójába, s 13-an az országos döntőbe! Nem felejtjük a kiváló helikoni szerepléseiteket. És a sportélet is rendben zajlott. (Jómagam büszke vagyok arra, hogy 3 döntőbe is eljutottam mint „gimnazista” az aktuális fociban…) Átadtuk az Emlékfalat, mely a Te méltó Emlékműved is lesz! Tudjuk, a dél-zalai régió értelmiségi pályára nevelő iskolájaként megbecsülnek bennünket. Iskolánk, a Batthyány Lajos Gimnázium büszke jó beiskolázására, jó tanulmányi helyzetére, nevelőtestületi felkészültségére és iskolai légkörünkre. Arra, hogy a „BLG”: fészek, búra és óvóhely… Az öregdiák-találkozónkon tanultam ezt: lehetünk akár irányisok, landlerosok, batthyánysok: a régió, az ország egyik legjobb gimnáziumába jártok! Nem kellenek ide TOP-listák, mert van „batthyánys életérzés”! Egyébként Diákjaink: okosak, szépek és ügyesek…!  Ez fogalmazódott meg a minden év június első szombatján az örökkévalóságig szerveződő öregdiák-találkozón is. Kedves Batthyánysok, Ti Mindannyian „örökdiákok” vagytok…!

            Kisdiák, Nagydiák, Tiéd az egész Világ! A Nyárban is vigyázz magadra! Kívánunk az egedre sok fényességet! S ha vége lesz majd a Nyárnak, csupa szépet, jót mesélj majd! Gondtalanság, napfény, életérzés… Megjegyzem, a „batthyánys életérzés”, amit „erőltetünk”, már van: ez semmihez sem fogható, felejthetetlen és jó újra és újra megismételni… A „batthyánys életérzés”, ami az évek távlatából is jóízű emlékké válik, némi keserédes mellékzöngével (ezt már az öregdiákoktól tanultam…) létezik. Nem mi építünk egyébként közösséget és identitást, hanem a lélek által mi magunk találhatunk rá arra a közösségre, ami eleve adatott nekünk: batthyánysnak lenni jó…!

            S vigyázzatok magatokra nyári programjaitok során! Ha táborokban jártok, ha bármely nektek fontos életeseményen vesztek részt, akár ha a Mozikertben időztök… Méltó módon ragadjátok meg a világot! S ne feledd a mosolyt: sokkal szebb, ha mosolyogsz… Törekedjél rá  -  méltósággal.

            Kedves Batthyánysok! Ti olyan iskolába jártok, ahol az iskolaátlag 4,28! A legrosszabb átlag a fizikáé: 3,72. De a 4-től alig marad el a matematika 3,99-cel, a kémia és a földrajz 3,98-cal. Viszont informatikából 4,72 az iskolai átlag és testnevelésből(4,56) rendkívül jók vagytok. Ezt tükrözi a 4,67-os magatartás- és a 4,33-os szorgalom-átlag is. Az osztályok tanulmányi átlagának versenyvégeredményét hirdetem ki: 1. 6.A 4,83; 2. 12.D 4,80; 3. 5.A 4,78; … ; 29. 10.F 3,71

            Gratulálok! Az idén közel 100, pontosan 92 diákunk ért el országosan kiváló eredményt. Őket én vagy az osztályfőnök jutalmazza 1-1 pólóval és Kanizsához, hozzánk kötődő lokálpatrióta könyvvel több mint 400 ezer Ft értékben a „Batthyány Középiskoláért” Alapítványnak köszönhetően. Felmutatom az identitásos jutalompólókat (4-féle van), amelyet most csak a legkiválóbbak kapnak meg, de ha tetszik, lesz folytatás…!

            Végül egy tételmondatot mondok 6, a Batthyány Lajos Gimnázium által tanított nyelven, mert ez is egy pályázat volt, amit „megnyertetek”… S a nyáron se felejtsétek!

 

      -    angolul:

„Belonging to Batthyány means: a certain style, a way of life and a call.”

  • németül:

„Ins BLG zu gehen ist: Stil, Lebensform und Berufung.”

  • latinul:

„Teneri ordine batthyanycorum est virtus, vitae genus et officium”.

  • olaszul:

„Essere di Batthyány é modo di vivere, stile e missione”.

  • franciául:

„Être élève du Lycée Batthyány, c’est un style, une forme de vie et un métier.”

  • oroszul

„Хogumъ  в Бammъaнu: это стиль, образ җизни, профессuя”.

Kedves Batthyánysok! Találkozunk szeptember 2-án, vasárnap 18.00 órakor az ünnepélyes tanévnyitónkon. De, tudjátok, mi nyáron is, félszavakból is, mosoly által…: megismerjük egymást!!

 

                                                                                              Balogh László igazgató-BLG

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©