2018. május
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31  
   

  Salamon KornélKalandozó batthyánysok - Róma

Batthyánysnak lenni: Dolce Vita!

Április közepén öt felejthetetlen napot töltöttünk el Olaszország szívében…

A kirándulást hosszú tervezés előzte meg, melynek során felmerült, hogy a több órás utat repülővel vagy busszal tegyük-e meg. Végül a busz mellett döntöttünk, így április 17-én este diáktársainkkal izgatottan gyülekeztünk az iskola előtt. Kicsivel 10 óra után el is indultunk az olasz főváros felé. Szlovénián keresztül a hajnali órákban érkeztünk Itáliába.

Az utazást néha kisebb pihenőkkel szakítottuk meg, hogy felfrissüljünk, együnk-igyunk az Autogrill-lánc éttermeiben. A toszkán táj még az autóbuszban ülve is lenyűgözött bennünket, csattogtak a fényképezőgépek.  Egy hosszabb pihenőre meg is álltunk Toszkána egyik ékszerdobozában, Montepulcianóban, ahol a régi borgo-t tekintettük meg, majd folytattuk utunkat a Tirrén-tenger partján található szállásunkra, Lido di Ostiára.

Még ezen a napon bementünk Rómába, amely körülbelül fél órás HÉV útra volt a szállástól. Sajnos kicsit esős idő volt, de az esti városnézés és egy finom vacsora kárpótolt minket, és mire kigyúltak Róma fényei, az eső is elállt.  Az est további részét - visszatérve Lido di Ostiára - a szállás elfoglalásával, kipakolással, beszélgetéssel töltöttük.

Másnap a Vatikánt és a Vatikáni Múzeumokat tekintettük meg, ahol egy kedves magyar, volt batthyánys, Lőrinc Anett idegenvezető kalauzolt minket. Késő délután átsétáltunk az Angyalvárhoz, útközben az árusokkal jókat alkudoztunk a különféle szuvenírekre. Este vacsora közben felköszöntöttük a csoport szülinaposait, majd visszatértünk a szállásunkra. 

Pénteken reggel a San Pietro in Vincoli templomban kezdtük a napot, ahol Michelangelo Mózes-szobra vonta magára a figyelmünket, majd a Capitolium dombon folytattuk barangolásunkat, és megnéztük a „Lux in Arcana”  kiállítást, amely a Vatikán - eddig a nagyközönség  elé még nem tárt - irataiból nyújtott látnivalót. Láttuk például azt az eredeti dokumentumot, amelyben Galilei visszavonta a tanait. Ezután a Pantheont látogattuk meg, ebéd után pedig a Vatikán kupolájáról csodáltuk meg a pazar római panorámát. Este a helyi közlekedési vállalat sztrájkja miatt korábban kellett visszatérnünk a szállásra, de egy tengerparti séta kárpótolta a csapatot.

Szombat délelőtt a Campo de’ Fiori, a Trevi-kút és a Spanyol lépcső volt programon, délután pedig a Colosseum falai között éltük át az ókori Róma hangulatát.  Átsétáltunk a Forum Romanumhoz is, ahol egykor sok gyönyörű épület magasodott, ám rájuk ma már csak a maradványaik emlékeztetnek.

Sétánk után visszatértünk Lido di Ostiára a buszunkhoz, ugyanis római tartózkodásunk véget ért, elindultunk az aznap esti, és egyben utolsó szállásunkra, Orte-ba. 

Hazafelé egy hosszabb pihenőt tartottunk Portogruaróban, ahol megvehettük utolsó ajándékainkat az otthon maradottaknak. Ezután már csak utazás várt ránk hazáig. Éjfél körül megérkeztünk a suli elé, ahol a szülők izgatottan várták rég nem látott gyerekeiket. Mindenki nagyon sok élménnyel gazdagodott az út során.  Ezúton is szeretnénk megköszönni Katona Noémi szabadidő-szervezőnek, Tolnainé Horváth Ágnes tanárnőnek és Pécsi László tanár úrnak, hogy lehetővé tették és megszervezték ezt a fantasztikus utat számunkra, megismertették velünk Olaszország legszebb városát, és hasznos információkkal tették még érdekesebbé a diákok számára sokszor oly unalmas városnézéseket. Rómában, ahol nemcsak Goethe, hanem mi is újjászülethettünk, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, és örömmel várjuk, hogy mielőbb visszatérhessünk, és felfedezhessük az olasz főváros újabb csodáit.

Hajdu Petra 10.D, Göbölös Kristóf 11.F

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©