2019. március
                 
  1 2 3  
  4 5 6 7 8 9 10  
  11 12 13 14 15 16 17  
  18 19 20 21 22 23 24  
  25 26 27 28 29 30 31  
   

  Radics Martin
  Varga SáraBalogh László igazgató úr szalagavatói beszéde

Kedves Mindnyájan!

Kedves Batthyánysok!

 

A batthyánys–életérzés szíve melegével köszöntöm az iskolánk–gimnáziumunk–közösségünk minden tagját. Elsősorban az ünnepelteket - hamarosan érettségiző végzőseinket - és az ünneplőket - diáktársakat, szülőket, pedagógusokat - és mindenkit, aki velünk van most…

Nagy hatalommal bírnak a szavak. A szóbeli megerősítés és elismerés közvetíti a szeretetet. Salamon király mondta: „Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja.” Ezért is van értelme az ünnepeknek… Mutasd meg iskolai ünnepeidet, és megmondom, ki vagy…! Mi hagyományosan tudunk régóta szépen ünnepelni – ezt a „batthyánys életérzés” és közösségünk sokat emlegetett ereje is diktálja. A várakozásnak, a ballagásra–érettségire való várakozásnak szentsége van, az iskolánk portájánál a visszaszámlálás „92” napja erre figyelmeztet!

Ezen tűnődöm, s üzenni szeretnék Nektek, kedves Végzőseink. Gimnáziumotokat, a Batthyány Lajos Gimnáziumot képviselve mindannyiunk nevében üzenem: „Tartsd rendben az életedet! Szólj érthető nyelven a világról, a világhoz! Őrizd meg emberi méltóságod, amennyire csak lehet…!” Ezt mondhatnám úgy is: „Fésülködj, ne hadarj, húzd ki magad…!”

Szóval mint egy édesapa vagy egy öreg indián tanácsát fogadd el jelen helyzetedben, mely hasonlatos az elszakadás állapotához: ”Az élet maga az elengedés. Nézd a sast, ahogy az égen száll, miután nyugodtan elengedte az ágat. Minden, ami gátol az életben, ami akadály és nehézség, csupán a fejedben létezik. Engedj el mindent, amire nincs szükséged, hogy könnyű lélekkel szállj! Hidd el, amint elhatározod, hogy repülni akarsz, sokkal könnyebben elengeded a saját ágadat, mint most gondolod. Csak repülj, szállj a széllel, bármilyen is legyen…!” Ez a lélek útja, ez a mostani pillanatod lényege, melyet meg kell ragadnod. És ne a mulandóra nézz, hanem a soha el nem múlóra… - így lehetsz akár „batthyánys örökdiák”!

Ezek a gondolataim a szeretetről, mellyel rosszkedvünk telét is próbálom elűzni. Ezért idézem kedves Osztályfőnökeiteket, akik erre az egyszerű és lényegi kérdésre, hogy: „Miért szereted Osztályodat?!” – ezt a szeretetteljes választ adták:

-         12.A, Szita Ágnes Tanárnő: „Szeretem Őket, mert szorgalmasak, okosak és szépek, de akkor is szeretem őket, ha botladoznak, hibáznak és tévednek, mert az enyémek.”

-         12.B, Török Tamás Osztályfőnök Tanár Úr: „Azért szeretem az osztályomat, mert félszavakból is megértjük egymást, és tudják, hogy lassan véget érnek a séták, s elfogynak az igazolások, de az ittlét és az együttlét felbecsülhetetlen érték…”

-         12.C, Tulok József Osztályfőnök szerint: ”Erdésznek érzem magam, akinek az erdejében most erősödnek meg a fák. Vannak csoportokban élők és vannak, sajnos, magányosan állók, de ők is az „erdőm” fái. Ágaik hegyén most nyílnak a virágok… Én pedig jó erdészként nyesegetem őket, de tudom, hogy hálásak érte…!”

-         12.D, Takácsné Róka Katalin Osztályfőnök Tanárnő szerint: „A 12.D lényege, hogy az osztályban valódi közösségként élik meg a sokszínű tagság összetartozását, elfogadva a különbözőségeket, erősítve az erényeket, javítva a gyengeségeket…”

-         12.E, Német Ferenc Tanár Úr ezért szereti Őket: „Szeretem, tisztelem őket, mert kedélyes, őszinte, életet szerető emberek, s velük 4 évre egy kis napfény költözött az iskola falai közé.”

És nem csak osztály, de közösség is kell! A tehetségeteket így lehet igazán felismerni, mert mindannyian tehetségesek vagytok valamiben… Hiszünk Bennetek, mert a diákember életét is az emlékezés–múlt, a figyelem–jelen és a várakozás–jövő határozza meg. Remélem, hogy nagyon sok örökké emlékezetes batthyánys pillanatotok volt…! S ne feledjük, mindennapi iskolai életünket a bennünket körülvevő természet és társadalom részeként éljük, az iskola nem egyedül tanít–nevel, hanem a családdal, lakóhellyel, a bennünket körülvevő társadalommal együtt, az ifjúkor az önmagunktól a másikig vezető útKöszönet érte minden segítőnek!!

                                               Ha most elszakadtok is és kirepültök, Dombországban Kanizsa vár vissza… Ez röviden összefoglalva az emlékek egyenlege! Elutazhatsz ebből a városból, mely szülőhelyed, lakóhelyed, iskolavárosod, de örökre a Tied is. Talán egyszer visszatérhetsz…?! Így indulj el szép hazádból, s jusson Neked boldog élet és sok hű barát! Most még a világ minden álma beléd szorult, de hamarosan kiszabadíthatod, csak Te tehetsz róla…!

                                               Egyes kutatók szerint a „6K” a legfontosabb egy jó iskolában és az életben: 1) a Kommunikáció, az együttműködés, a társas helyzetek 2) Keretek, közösen kialakított szabályok 3) Kavalkád, azaz sokféleség 4) Kezdeményezés, azaz a választás lehetősége 5) Kreativitás, az alkotó tevékenység 6) Kritikai gondolkodás, értelmezés, saját tudás kialakítása – azaz az értelmiségivé válás; nekünk, Nektek ez kell, hogy legyen a célotok!

                                               Adjon Isten, ami van és ami nincs az új esztendőben! Tisztelet a másik embernek – ez is benne van a batthyánys életérzésben, amely örökre a tied. „Legyen áldás az utadon, amit ma kezdesz el; öröm kísérjen végig, amíg úton leszel!”

 

ÜDV NÉKED, IFJÚSÁG!

 

 Balogh László  

igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2018. február 2-án a Batthyány Lajos Gimnázium szalagavató ünnepélyén.)

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©