2018. március
                 
  1 2 3 4  
  5 6 7 8 9 10 11  
  12 13 14 15 16 17 18  
  19 20 21 22 23 24 25  
  26 27 28 29 30 31  
   

  Dobrádi Réka
  Szabó Noel

  Gelencsér Benedek
  Horváth Benedek
  Kalmár Benedek


Balogh László igazgató úr tanévzáró beszéde

 

Kedves Batthyánysok!

 

      Mi az időt tanévekben mérjük. Ismét elmúlt egy újabb, amely más volt, mint az előzők, de nálunk telt: ezért a mi közös batthyánys tanévünkről szeretnék szólni, s azt hamarosan befejezni.

      A bölcsektől tanultam egy tételmondatot: ”Ahol szeretnek, ott vagy otthon.” Ez természetesen elsősorban a család lehet, de néha, jó esetben, az iskola is be tud segíteni – a „jó iskola”… Mi ilyen, jó iskola szeretnénk lenni: ahol szeretnek. S ahol Te is szeretsz létezni (persze nem a vakáció idején…). Ha valakinek az iskolájában nincs szeretet, az nincs otthon benne. Akkor sem, ha hivatalosan oda van bejegyezve. Sok benne az ismerős, a megszokott, de nincs otthon benne… Otthon lenni azt jelenti, hogy visszamenni lényünk igazi és egyetlen valóságos állapotába: a szeretetbe. Az ember idegenként élhet az iskolájában is, ha nem szeretik. Remélem, ez a rossz élmény minél kevesebbeknek adatik meg a mi iskolánkban. Az ember igazi otthona, iskolája, hazája a szeretetben van. Minden más helyen számkivetett.

      A Batthyány Lajos Gimnázium, a „mi iskolánk” 2016/2017-es tanévében a legbüszkébb arra vagyok, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program keretében „Minősített Tehetséggondozó Műhely” címet adományozott számunkra 5 év időtartamra. Ezt a finanszírozási előnyökkel is járó címet az országban 38 patinás köznevelési – közoktatási intézmény kapta meg, köztük mi, a BLG is. Ez mindannyiunk érdeme: diáké, tanáré, dolgozóé. Gratulálunk magunknak, és felmutatom az elismerő oklevelet!

      Magyarázza ezt a nálunk folyó tehetséggondozó munka és az eredmények. Büszke vagyok kiváló OKTV és egyéb országos tanulmányi, kulturális és sport eredményünkre. Pl. a város az összes iskolájából 120 országos szintű versenyeredményt díjazott külön a minap, ebből 54 batthyánys diák volt. Ennek persze így is kell lennie – szoktuk mondani… De vegyük egy kimeneti mutatónkat – mivel az egyetemi – főiskolai továbbtanulásra képezünk, ezért ez nagyon fontos mérő: a BLG 180 végzős diákja 186 emelt szintű érettségi vizsgát tett az idén. (A Mezőben 32, a Piaristáknál 24, a Thúryban 9, a Zsigmondyban 6 és a Cserhátiban 2 volt ez a szám.)

      Igen, az idén 4,37 volt az iskolánk tanulmányi átlaga. Az osztályaink tanulmányi „TOP”-listáján a tanulmányi átlagok sorrendjében: 1. 5.A 4,90, 2. 6.A 4,77, 3. 11.A 4,70, 4-5. 8.A és 12.D 4,61, 6.12.A 4,59, … , 26) 12.C 3,99.

      Néhány érdekesség a friss statisztikánkból: Az idén 26 osztályunkba 725 diákunk jár (jövőre 24 osztályunk lesz). Jellemző tantárgyi átlag: magyar nyelv és irodalom 4,54, történelem 4,22, matematika 3,97, magatartás 4,69, szorgalom 4,38. A bukások száma 6, de reménykedünk a javításban. A hiányzási átlagunk, sajnos, nagyon magas: 71 óra/fő (kb. 2 hétre való tanórának felel meg!). Viszont 105 kitűnőnk volt, s a legalább jeles rendűek létszáma az iskolánk diákjainak egyharmada.

      Eredményeink összessége csapatmunka eredője: benne van diák – tanár – szülő. Köszönet érte mindenkinek! De hadd gratuláljak most két Kollégámnak különösen: Erdősné Németh Ágnes tanárnő a Graphisoft Alapítvány „A Magyar Matematika Oktatásáért” díját kapta meg, Piriti János kolléga pedig Ericsson-díjat kapott a „A fizika népszerűsítéséért”. Örülök, hogy nálunk nem csak szlogen, hogy: „Akkreditált Tehetségpont”, „Európai Tehetségpont”, „Örökös Ökoiskola” és most már „Minősített Tehetséggondozó Műhely” vagyunk!

      2017. január 1-jétől immár nem csak a fenntartónk, de a működtetőnk is az állam a Nagykanizsai Tankerületen keresztül. Higgyék el, kedves Szülők, a finanszírozásunk így is stabil lábakon áll. Diák, Kolléga is ugyanezt kell, hogy érezze.

      Az iskolában is igaz, hogy a valóság nem adottság, hanem a mi művünk. Azaz a körülöttünk lévő világ nem végleges adottság, hanem megváltoztatható. Így a világ csak félig adottság, és félig akarat, tehát a világ megváltoztatható! Ez minden pedagógia lényege, különösen a tehetséggondozó pedagógiáé. Én hiszek abban, hogy Ti, a BLG-be járók mind tehetségesek vagytok valamiben: van különleges képességetek. Csak nem mindig ismerjük fel – erről mindketten tehetünk: Diák – Tanár… Jó lenne szárnyakat adni nektek úgy, hogy közben boldogok maradjatok. Ez a mi közös munkánk az MTM-nek tekinthető BLG-ben…

      De most koncentráljunk inkább a Nyárra. Használd ki bőséggel, legyen sok örömöd benne! Figyelj és ügyelj az értékes tartalmakra! Annak örülök, hogy iskolánk is tud felmutatni néhány tartalmas lehetőséget: így már úton vannak az I. világháború nyomában, elkezdődött a matektábor, a rajztábor, az angol nyelvtanfolyam, lesz vízitábor, olasz út, kvíztábor és kaszói tábor… Persze, tudom, sőt felszólítalak rá: az iskolán kívül is van élet, tartalmas élet… Jelzem, hogy július 5. szerdától 2-hetente lesz nyitva az iskola szerdánként 9 órától 13 óráig, ekkor lesz ügyelet a titkárságon egészen augusztus 21-ig; s a tanévnyitó augusztus 31-én, csütörtökön 18.00 órakor lesz.

De addig töltődj, legyél élménygyűjtő! Majdnem 2 és fél hónapod van arra, hogy: fogadd el, ami van – engedd el, ami volt – higgy abban, ami lesz!! Mielőtt elbocsátunk Benneteket a Vakációra, jóérzésünket hadd fokozzuk ismét azzal, hogy felidézzük az elmúlt tanév legfontosabb BLG-s eredményeit. Mindezek és lényeges történéseink megtalálhatók majd az augusztus végén megjelenő évkönyvünkben is. 156 felemlegethető kiváló eredményünk van, közülük 78 diákunkat szólítom ki, a többiek az osztályfőnöküktől kapják meg a jutalmukat – tehát szükségünk van a koncentrált figyelemre és az ütemes, gyors, de méltó reagálásodra… Mindenki egy „BLGéniusz”-os pólót kap legalább (én is ezt viselem), és kiegészítve sokan kapnak könyvet is!

 

      Ezennel a 2016/2017-es tanévet bezárom, és örömmel megnyitom a 2017-es várva várt Vakációt! Örüljetek, ismét mondom, örüljetek!:

 

ITT A VAKÁCIÓ!

 

Balogh László

igazgató – BLG

 

(Elhangzott 2017. június 19-én a Batthyány Lajos Gimnázium tanévzáró ünnepélyén.)

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©